Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Randers opfører største, kommunale solcelleanlæg

Det bliver kommunens niende anlæg i rækken. I alt er 19 nye solcelleanlæg på vej
10. APR 2012 6.06

RANDERS: Kommunen har afsat en pulje på 60 mio. kr. over de næste to år til energibesparende foranstaltninger. En del af midlerne bliver brugt på solcelleanlæg. Allerede i dag findes der otte af disse anlæg rundt om på kommunens bygninger. Nu er yderligere 19 anlæg er på vej.

Et af dem bliver ikke mindre en Danmarks største kommunalt ejede solcelleanlæg. Det skal opføres på en skole og kan årligt producere 250.000 kwh – svarende til et gennemsnitligt strømforbrug for 55 parcelhuse.

- Randers Kommune tager dermed den gule førertrøje på. Som kommune skal vi gå foran og vise vejen ift. klimaudfordringerne. Det mener jeg, at vi nærmest er forpligtet til. Når det så oven i købet viser sig at være en god forretning, der også kan give penge i kommunekassen, så er det en win-win-situation, siger formanden for miljø- og teknikudvalget, Kasper Fuhr Christensen (SF).

Kroner i slutløbet
Investeringen i de mange solcelleanlæg finansieres ved hjælp af 30-årige lån. Da et anlæg tjener sig hjem over 11 år, betyder det penge i kommunekassen – i anlæggets sidste mange leveår.

Når de nye solcelleanlæg står færdig sidst på året, bliver der i alt produceret strøm fra solen til et forbrug på en megawatt. Det svarer til 222 parcelhuses gennemsnitlige årlig strømforbrug.

Kasper Fuhr Christensen lægger vægt på det smarte i, at skolerne under ferieperioder kan sætte den producerede energi i banken. Og når skolerne åbner efter ferien, så kan energien til computere og lignende trækkes fra strøm-banken.

NRGi billigst
Solcelleanlæggene bliver alle opført af forskellige el-virksomheder med stor ekspertise inden for området. Det store anlæg på Søndermarksskolen skal efter en netop afgjort udbudsrunde opføres af EL:CON, der er del af virksomheden NRGi. De kunne i det konkrete tilfælde levere til den billigste pris.

Det største anlæg får både web-logger og infoskærm, så det kan bruges aktivt i undervisningen.

- Når eleverne kører til skole, kan de se, at der er nogle sorte plader på taget. De har alle spurgt meget ivrigt efter, hvad det er for noget. Det inddrager vi i undervisningen ved bl.a. at kunne vise tal for, hvor meget energi anlægget producerer – og vise tal for hvor meget CO2, vi sparer miljøet for, fortæller fysisklærer Jesper Nielsen fra Rismølleskolen i Randers, der allerede har et solcelleanlæg monteret med web-logger og infoskærm.

Fakta om Danmarks største kommunalt ejede solcelleanlæg:
- Hjemsted: Søndermarkskolen
- Pris: 3,8 mio. kr. - excl. Moms
- Årlig kapacitet: 250.000 kwh
- Areal: Dækker 1900 kvadratmeter af skolens tag
- Levetid: Mindst 25 år

 

Foto: Flickr

lcl