
Af Knud Abildtrup
De radikale har store ambitioner, når det gælder, hvor meget digitalisering kan indbringe i samfundsøkonomien. I sit politiske udspil fra i dag - genopbygningsplanen 'Tag ansvar 2020' - regnes de ca. 20-30 millioner gange, som kommunalt ansatte årligt har direkte kontakt med en borger med i et mega-besparelses-potentiale de kommende ni år.
Det fremgår af afsnittet 'Digitalisering af den offentlige sektor', at 'Radikale Venstre ønsker en IT-handlingsplan i samarbejde mellem stat, regioner, som bl.a. indeholder faste målsætninger for overførsel af offentlig borger- og virksomhedskontakt til digitale platforme.
Med 20-30 mio. årlige henvendelser fra borgere og virksomheder er kommunerne den instans inden for det offentlige, hvor der findes størst besparelsespotentiale i digitalisering. På trods af at hovedparten af den kommunale borger- og virksomhedskontakt egner sig til digitalisering, udnyttes endnu kun 3-5 pct. af potentialet.
På det statslige område forekommer årligt 12-15 mio. borger- og virksomhedskontakter. Selvom hovedparten af området er velegnet til digitalisering, er blot 30-40 pct. af potentialet realiseret i dag. Radikale Venstre vil digitalisere mindst 95 pct. af de offentlige borger- og virksomhedskontakter inden udgangen af 2018.
Vi vil have en offensiv kanalstrategi, hvor flere og flere ansøgninger og anmeldelser kun kan aflevere digitalt. Og vi vil sikre, at oplysninger som borgere og virksomheder har afgivet en gang til det offentlige genanvendes, så de ikke skal indrettes igen. Det vil indbringe en årlig samfundsøkonomisk besparelse på mindst 2,25 mia. kr. i 2020.
Til sammenligning går de nuværende økonomiaftaler mellem KL og regeringen på, at der skal spares - ud over det allerede aftalte i økonomiaftalen for 2010 – ca. 60 mio. kr. via digitalisering, og at beløbet stiger til ca. 264 mio. kr. i 2013.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.