Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Silkeborg-politiker Johannes Brødsgaard (R) kan i andet led positionere sig, efter Morten Østergaards (R) beslutning om ikke at stille op igen til Folketinget.
Foto: De Radikale

Byrådspolitikere går efter Folketinget:
Radikal kædereaktion giver plads til viceborgmester

Morten Østergaard stiller ikke op igen, Andreas Steenberg vil skifte kreds, så nu vejrer Silkeborgs Johannes Brødsgaard morgenluft.
5. MAR 2021 8.15

Den detroniserede radikale leder, Morten Østergaard, har meldt ud, at han ikke genopstiller til Folketinget ved næste valg. Den melding har fået MF Andreas Steenberg til at ville skifte storkreds - og senest udvalgsformand i Silkeborg Johannes Brødsgaard til at prøve at stille op i Vestjyllands Storkreds.

Steenberg, der første gang blev valgt ved FV11, ønsker at skifte fra Skivekredsen, som gav det eneste radikale mandat i Vestjyllands Storkreds, til en af de fire kredse i Aarhus, oplyser Skive Folkeblad. Han vil gå efter at blive kandidat i én af de fire kredse, hvor den største og mest attraktive vil være Aarhus Øst-kredsen.

I Østjyllands Storkreds var der ved FV19 udover kredsmandatet til Morten Østergaard også et radikalt kredsmandat til Katrine Robsøe og et tillægsmandat til Anne Sophie Callesen.

Brødsgaard, der siden 2018 har siddet i forretningsudvalget hos De Radikale, er i Silkeborg udvalgsformand for Kultur, Fritid og Idræt, medlem af økonomiudvalget og 2. viceborgmester. De to nuværende kandidater i de to Silkeborg-kredse, Rasmus Bach Krabbe og Poul Elmegaard, har givet deres opbakning til Brødsgaard, og det åbner op for, at han kan opstille i en eller begge kredse. 

Nu vi er ved Silkeborg, så er tidligere overlæge og nuværende regionsrådsmedlem Ulrich Fredberg (V) ifølge TV2 Østjylland valgt som ny folketingskandidat i Silkeborg Nord-kredsen. Fredberg blev fyret som overlæge i en meget omtalt sag om kræftscanninger og samarbejdsvanskeligheder.

Ved FV19 blev nu tidligere MF for V Inger Støjberg valgt i Vestjyllands Storkreds sammen med Thomas Danielsen, Carsten Kissmeyer, Kristian Pihl Lorentzen og Kristian Jensen.

I Gladsaxekredsen har De Radikale valgt byrådsmedlem i Gladsaxe, Christina Rittig Falkberg som folketingskandidat. Hun vandt ifølge Gladsaxebladet over Christian Fink Elkjær fra Birkerød og erstatter Mads Høj Jørgensen som kredsens kandidat. Hun genopstiller også til KV21. Københavns Omegns Storkreds gav ved FV19 et kredsmandat til Sofie Carsten Niesen og et tillægsmandat til Stinus Lindgreen.

Fra Bornholmskredsen oplyser Bornholms Tidende, at SF som folketingskandidater har valgt byrådsmedlem Leif Olsen og Joan Prahl Parente, som bliver opstillet sideordnet med prioritering i begge Bornholms valgkredse, Rønnekredsen og Aakirkebykredsen.

Leif Olsen var også kandidat ved FV15. Joan Prahl Parente meldte sig sidste år ind i SF efter en årrække som medlem af Socialdemokratiet.

Bornholm er en storkreds for sig og derfor sikret to medlemmer af Folketinget, for tiden er det Peter Juel-Jensen (V) og Lea Wermelin (S).