R forlader venstreorienteret valgforbund i Randers
Mogens Nyholm (R) har været sit partis spids ved alle valg i sammenlagte Randers Kommune.

R forlader venstreorienteret valgforbund i Randers

Flere KV21-nyheder fra Guldborgsund, Norddjurs, Gladsaxe og Høje-Taastrup, hvor De Radikale nu forlader ALT og går i valgforbund med LA.
26. MAJ 2021 6.43

TEMA: KV21

I Randers er der nu anmeldt valgforbund mellem R og KD, oplyser Randers Amtsavis. Ved KV17 var R i et mere venstreorienteret valgforbund med EL, Velfærdslisten, Sociallisten og Nationalpartiet - hvilket gav en plads til de tre førstnævnte og ingen til de to sidste. KD var i et borgerligt valgforbund, der gav ni mandater til V, tre til DF, og ingen til NB, LA og KD.  

Den nye midteralliance vil ikke på forhånd pege på en borgmester-favorit, men på den, der vil give størst indflydelse. Ved KV17 stod R, der har Mogens Nyholm i byrådet, udenfor konstitueringen mellem S, V, DF, SF og K, der står bag borgmester Torben Hansen (S).

I Guldborgsund har De Radikale genvalgt Christian Nyborg Mortensen som spids, oplyser Folketidende. Han var første gang spids ved KV17, hvor partiet heller ikke kom ind.

De Radikale har ikke været repræsenteret i Guldborgsund, siden Jens Petersen kom i Sammenlægningsudvalget ved KV05 og sad i en enkelt periode. 

Ved KV17 var R med i det valgforbund, der hjalp Guldborgsundlisten til hele 11 ud af 29 pladser og V til tre, mens der ikke blev noget til hverken R, LA, K eller KD.

I Gladsaxe er der ny radikal spids, oplyser Gladsaxebladet. Byrådsmedlem Christina Rittig Falkberg, der også er folketingskandidat, afløser Claus Wachmann på den plads. R har her en af sine gode repræsentationer med tre ud af 25 pladser. Alle tre fortsætter.

R-gruppen bestod efter KV17 blot af to, men blev i februar 2020 udvidet med tidligere V-spids Pia Skou, der begrundedede sit partiskifte med, at hun foretrak samarbejde frem for 'konstant at søge konflikt'.

I Høje-Taastrup bliver der valgforbund mellem R og LA, oplyser sn.dk. De to partier, hvoraf R har én plads og LA ingen i byrådet, vil ikke i valgforbund med større partier - gerne med mindre, blå - og vil begge pege på en borgerlig borgmester. 

De Konservative har borgmesterposten med mangeårige Michael Ziegler, og LA vil "nødigt blot levere stemmer til De Konservative, som i forvejen har rigtig meget magt. Vi vil trække byrådet i en mere liberal retning", siger LA-spids Danny Malkowski.

Ved KV17 var LA i valgforbund med V og Lokallisten, hvilket gav en plads til Lokallisten. R sikrede sig et mandat qua et valgforbund med ALT, der ikke kom ind.

I Norddjurs har De Radikale aldrig spillet en større politisk rolle og har ikke været i byrådet siden allerførste valg ved KV05. Nu skriver Lokalavisen, at partiet sætter sin lid til en ny, lokalt tungtvejende spids, direktør for erhvervssammenslutningen på Djursland, Business Djursland, Ole Svit.

Svit afløser hermed Jørn Juul Sørensen, der var R-spids ved KV17, hvor partiet i et valgforbund hjalp K og LA til to mandater hver uden selv at kunne samle stemmer nok.