Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Hedensted Fjernvarme ser positivt på den nye pulje.
Foto: Morten Pape, Jysk Fynske Medier, Ritzau Scanpix

Pulje på 26 mio. kr. skal holde prisen på fjernvarme nede

Naturgasbaserede fjernvarmeværker kan nu få rådgivning for 26 mio. kr. Ny pulje skal nemlig afbøde konsekvenserne af, at værker ikke længere kan få tildelt statsstøtte gennem grundbeløb.
11. MAJ 2020 11.15

Staten har nu oprettet en pulje på 26 mio. kr. til de danske fjernvarmeværker. Her kan de søge om at få midler til rådgivningsydelser, der sikrer, at værkerne fremtidssikrer deres forsyning, og at de holder varmeprisen nede.

Beslutningen kommer på baggrund af, at værkerne har mistet den økonomiske støtte gennem det grundbeløb, som de fik igennem staten. Grundbeløbet var en midlertidig støtteordning, som ophørte sidste december. 

Ophøret af ordningen betød, at flere værker oplevede økonomiske problemer, hvoraf varmeregningen for forbrugere i nogle byer betød prisstigninger på helt op til 10.000 kr. pr. forbruger om året. 

Kan gavne forbrugerne

Den nye pulje er tiltænkt de decentrale, naturgasbaserede kraftvarmeværker, som førhen har modtaget grundbeløbet. Omkring 200 værker kan dermed få del i puljen.

Værkerne kommer til at have mulighed for at søge midler til rådgivning til og med år 2023. Midlerne kan blandt andet gå til rådgivning om at forbedre driften, fremtidige produktionsmuligheder og optimering af ledningsnettet.

Den nye pulje vil kunne gavne både driften og i sidste ende forbrugerne, mener Torben Alex Nielsen, der er driftsleder i Hedensted Fjernvarme.

- Vi har brug for hjælp til at omstille vores varmeforsyning til nye teknologier og fremtidssikre hele driften – ikke mindst for kundernes og varmeprisens skyld. Den afsatte pulje til grundbeløbsværker er en god støtte til at kunne få overblik over nye produktionsmuligheder og få beregnet forskellige scenarier, der giver den billigst mulige fjernvarmeproduktion til gavn for vores forbrugere, siger han.

Det bliver Energistyrelsen, der skal administrere puljen, og opgaven om at levere rådgivning er blevet tildelt et konsulenthold bestående af Niras, PlanEnergi, Ea Energianalyse, BDO og Advokatfirmaet Energi & Miljø.

jeg