Protester mod brandkrav: Ingen plads til hygge mere
Det er svært at gøre fællesarealerne på et plejehjem hjemlige og hyggelige, hvis brandvejene skal holdes fri for møbler, mener en del pårørende og ansatte i Assens.
Foto: Thomas Vilhelm, Ritzau Scanpix (arkiv)

Protester mod brandkrav: Ingen plads til hygge mere

Hvert fjerde danske plejehjem har "brandbelastede" flugtveje, viste rapport forrige år. Krav om at fjerne sofaer og nips er ikke altid lige populære, viser sag fra Assens.

ASSENS: Hvordan kan man skabe hygge, fællesskab og hjemlige rammer på et plejehjem, hvis der ikke må stå møbler og reoler med nips på fællesarealerne? Det spørger flere ansatte og pårørende på plejehjemmet Korsvang i Assens om, efter at brandmyndighederne har krævet, at der skal fjernes en masse inventar fra hjemmets gange og andre flugtveje. Det skriver Fyens Stifstidende.

Plejehjemmet er som de fleste af kommunens plejehjem Eden-certificeret, hvilket betyder, at man gør meget for at få det til at emme af hjemlig hygge. Det bliver svært at leve op til, når så meget skal fjernes, siger aktivitetsmedarbejder Pernille Steen til avisen.

Leder for Ældre og Sundhed i Assens, Signe Lunn Walls, deler bekymringen, men understreger, at brandsikkerheden selvfølgelig skal være i orden, og at man derfor må acceptere kravene. Samtidig er Beredskab Fyn gået i dialog med hjemmet om, hvordan fx en sofagruppe foran fjernsynet kan erstatttes af mindre brandfarlige stole. 

Flugtveje brandbelastede på hvert fjerde hjem

For tre år siden kostede en brand på plejehjemmet Farsøhthus i Norddjurs Kommune tre beboere livet. Det satte fokus på brandsikkerheden på landets plejehjem.

I marts forrige år viste en undersøgelse af brandsikkerhed i plejeboliger, at der var en række problemer, blandt andet at mange plejehjem mangler sprinkleranlæg.

Den viste også, at flugtvejene i mere end 25 pct. af 1.253 plejeinstitutioner var "brandbelastede", det vil sige, at der er materiale, som kan sprede en eventuel brand.  

Desuden levede næsten 15 pct. ikke op til krav om, at der skal være udarbejdet ordensregler til personalet om brandforebyggelse, der blandt andet skal sikre, at flugtvejsgange ikke brandbelastes.

"Det er farligt"

- Brandbelastningen er den primære årsag til, at brand kan sprede sig i en ellers velkonstrueret bygning, Så hvis der er brandbelastning i flugtveje, er det farligt, forklarede Ib Bertelsen, direktør for Dansk Brandteknisk Institut, til Ingeniøren efter rapporten.

- Sådan noget skal sgu være i orden. Og når beredskabet går deres inspektioner, er det også sådan noget, de påtaler. Hvis sådan en påtale ikke efterkommes fra plejehjemmet, bliver brandsikkerheden betydeligt ringere og bygningen ret farlig, når uheldet er ude, tilføjede han.

Ifølge Ib Bertelsen er der ikke helt firkantede regler for, hvornår et areal er brandbelastet. Beredskabet kan i begrænset omfang tillade, at der står ting på brandvejene, men så vil man typisk kræve, at de skal stå bestemte, afmærkede steder, siger han.

Ifølge Beredskabsstyrelsen og Trygfonden omkom 54 personer i dødsbrande i 2020. Heraf boede fem på plejehjem.