DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Privat spillested og spisehus får nu støtte som madkulturhus
Som spisehus var Halkær Kro først i Danmark til at opnå det økologiske guld-spisemærke.
Foto: Aalborg Kommune

Privat spillested og spisehus får nu støtte som madkulturhus

Halkær Kro ved Aalborg, der er drevet friviligt siden 1992, får 15 mio. kr. til at skabe fællesskab og oplevelser omkring den lokale økologiske madkultur.

AALBORG: Halkær Kro Mad og Kulturhus er nu kommet meget tæt på realiseringen af et stort og nytænkende projekt, oplyser Aalborg Kommune, som sammen med foreningen Realdania og Lokale og Anlægsfonden investerer tilsammen 15 mio. kr. i projektet, der skal skabe fællesskab og oplevelser omkring den lokale økologiske madkultur. 

- Det er et meget spændende og visionært projekt. Halkær Kro er i forvejen et unikt kulturhus i Aalborg Kommune. Det er bygget på et fundament af frivillighed og bæredygtighed, som vi nu styrker markant med dette projekt, siger Mads Duedahl (V), rådmand i Sundheds- og Kulturforvaltningen.

Halkær Kro blev købt af otte familier i 1992 og er siden blevet drevet af frivillige kræfter. Det nationalt og internationalt anerkendte spillested udviklede sig også til et økologisk spisehus, som var de første i Danmark til at opnå det økologiske guld-spisemærke. Nu skal rammerne gøres tidssvarende og forsamlingshuset skal nytænkes. 

- Jeg ser det som en anerkendelse af det frivillige arbejde, der er lagt herude i snart 30 år. Det er en stor investering i et lille lokalområde, men resultatet skal række langt ud. Det skal være et sted hvor både amatører og professionelle kan mødes omkring maden og musikken. Et regionalt forankret fyrtårn for maddannelse og for økologisk og ordentlig madkultur, siger Jørgen Friis Pedersen, formand for den selvejende institution Halkær Kro og Kulturhus.

- Vi udvikler jo i drift og har også musik, aktiviteter og kurser i løbet af vinteren og foråret. I det nye hus får vi så de perfekte rammer, og en dag kan snildt rumme flere aktiviteter, hvor både professionelle og amatører mødes på tværs af generationer og fagligheder. Et mejeri er ved at udvikle nye produkter i udviklingskøkkenet, et 7. klasses madhold laver mad i undervisningskøkkenet, i krostuen mødes skriveklubben, på 1.sal er der yoga, i musiksalen er der mødeaktiviteter, mens der i produktionskøkkenet gøres klar til aftenens koncertmenu, siger Peter Søndergaard, koordinator på projektet. 

Finansiering:

  • Aalborg Kommune, 5 mio. kr.
  • Lokale og Anlægsfonden, 5 mio. kr.
  • Realdania, 5 mio. kr.
  • Halkær Kro og andre fonde, resterende finansiering omkring 800.000 kr.

ka