Præsenterer borgmesterkandidat årets klima-and?
En vindmøllepark skal der ifølge Venstre i Tønder ligge ud for Rømø. Og der er mange åbne spørgsmål om den plan.
Foto: Arne Magnussen, Ritzau Scanpix

Valgkamp:
Præsenterer borgmesterkandidat årets klima-and?

I Tønder har Venstre med borgmesterkandidat Martin Iversen i spidsen skabt lokalt røre med et forslag om en vindmøllepark ud for Rømø. Sikkert er kun, at han søgte råd hos Venstres energiordfører.

TØNDER: Hvis en ide nærmest er for god til at være sand, så kræver den ekstra bevågenhed og kritiske spørgsmål. Det gælder selvfølgelig specielt, når en sådan ide kommer i optakten til en kommunalvalgkamp.

Sådan er det med forslaget fra Venstre i Tønder med en gigantisk havvindmøllepark i det såkaldte areal 15, der ligger cirka 12 km ud for Rømø. Her har borgmesterkandidat Martin Iversen (V) sammen med sit parti udarbejdet et forslag til en vindmøllepark, der med 42 møller skal levere 630 MV allerede om fire år.

Debatten på JydskeVestkystens Tøndersider er rødglødende af spørgsmål. Lokalredaktøren samme sted skrev efterfølgende i en kommentar: ”Er Venstres vindmølleplan et af valgkampens luftige løfter?” Saglige svar kom der ikke fra Venstre-kandidaten, han valgte at gå efter redaktøren frem for bolden og levere svarene.

En uddybende interviewaftale med Martin Iversen blev det ikke til på trods af telefonisk forspørgsel i god tid, hvor kandidaten konstaterede, at han ”ikke kunne sige meget mere” og bad om en mail. Den forblev ubesvaret ligesom de opfølgende opkald. Dagen inden den mulige interviewdato kom et endeligt afslag per sms med ordene: "Tiden løber fra mig,-"

Hvem ved noget

Til en havmøllepark hører samarbejdet med en havn både til den eventuelle udskibning og senere service. Første station er derfor Rømø Havn, hvor havnechefen Thorkil Hansen må melde pas.

- Nej, vi har intet hørt, fortæller havnechefen kort.

I Tønder sidder borgmester Henrik Frandsen, der er forhenværende medlem af Venstre og nu teknisk set løsgænger. Han stiller nu op som borgmesterkandidat for Tønder Listen efter at have tabt en intern afstemning, om hvem der skulle være Venstres borgmesterkandidat, til netop Martin Iversen.

Nag bærer Henrik Frandsen på ingen måde, og han vil helst holdes helt ude af polemikken omkring sin modkandidats forslag.

En vindmøllepark i kommunen uden borgmesterens vidende er ikke muligt. Men ved Henrik Frandsen noget?

- Jeg ved kun, hvad der står i dagspressen, ellers kender jeg intet til det. Forslaget rejser en hel række spørgmål, som vi skal have svar på. Ellers er det et spændende forslag, som jeg er åben for, siger Henrik Frandsen.

Rådgivet af Carsten Kissmeyer

Ifølge Martin Iversen har Venstre i Tønder haft kontakt til Venstres folketingsgruppe. Her er en kompetent stemme energiordfører Carsten Kissmeyer (V), der straks kan bekræfte at have haft kontakt med Martin Iversen om en mulig havmøllepark ud for Rømø.

- Jeg har haft kontakt med Martin Iversen, hvor jeg har forklaret om potentialet med de nye regler, men vi på Christiansborg har ikke været en del af planlægningen. Jeg forklarede også, at nabokommuner indenfor 15 km har vetoret mod havmølleprojekter, fortæller Carsten Kissmeyer, der ikke umiddelbart kan sige, om den kommunale indsigelsesret også gælder for den tyske kommune på øen Sild, der ligger under tre kilometer fra Rømø.

- Forslaget er ikke blevet forelagt for folketingsgruppen efter min viden. Jeg har også sagt til Martin, det ikke er noget, som vi drøfter. Jeg sagde også, at han skulle klø på alt det, han kan. Vi slutter op om det, hvis ellers der er lokal opbakning, og det er foreneligt med fuglehabitatsreglerne, siger Carsten Kissmeyer.

Han lader heller ingen tvivl herske om, at Venstre ønsker flere vindmøller, som eksempelvis Omø Syd bliver en havvindmøllepark i den grønne omstilling. Det er en havmøllepark, som European Energy i Søborg forsøger at realisere. Selskabet er et af de eneste, der opfører havmølleparker uden offentlige midler i Danmark. Hvilken aktør Martin Iversen og Venstre i Tønder har haft kontakt til for at få skabt vindmølleprojektet, har Carsten Kissmeyer også en fornemmelse af.

- Jeg har lidt på fornemmelsen, det kunne være European Energy, lyder det fra Venstres saglige energiordfører på Christiansborg. 

European Energy: Ingen aftaler med partiforeninger

Hos European Energy har senior regulatory affairs manager Mathias Aarup Berg fingeren på pulsen med alle nyheder om vindmølleenergi i Danmark. Han har hørt om forslaget om en vindmøllepark ud for Rømø, men ved heller ikke mere end det.

- Vi laver ikke aftaler med partiforeninger, men hvis en kommune henvender sig, så er vi meget åbne for forslag som med Sønderborg Kommune og Lillebælt Syd Vindmøllepark, fortæller Mathias Aarup Berg.

- Det skulle virkelig undre mig meget, hvis det er noget, som vi har noget med at gøre, lyder det afsluttende fra Mathias Aarup Berg.

Hos Energistyrelsen er der endnu ikke landet nogen ansøgning om en havmøllepark ved Rømø.

- Vi ikke har nogen nuværende åben dør-ansøgning ud for Rømø, lyder det i et skriftligt svar fra Energistyrelsen.

Med de kommende regler kan det nå at ændre sig til næste år, uanset om Martin Iversen har overtaget borgmesterkæden i Tønder Kommune eller ej.