DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Politikere vil lukke straffeattest-hul

En hjemmehjælper er sigtet for bedrageri mod ældre for tredje gang, selvom hun er frakendt retten til at arbejde i ældreplejen. Socialdemokratiet vil forhindre flere tilfælde.

En 27-årig kvinde blev i 2013 dømt for bedrageri af ældre borgere og frakendt retten til at arbejde i ældreplejen.

Alligevel formåede hun syv år senere at blive ansat som hjemmehjælper af vikarbureauet SOS Vikar. Vikarbureauet kunne nemlig ikke se frakendelsen på kvindens straffeattest. Og nu er hun sigtet i en ny sag mod ældre på plejehjem eller i beskyttede boliger i Storkøbenhavn og Nordsjælland.

Det har fået Socialdemokratiet til at kigge på en løsning for at forhindre flere af den slags sager, fortæller Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus.

Lukket for private arbejdsgivere

For at undgå fremtidige situationer af samme slags efterspørger kvalitetsdirektør i SOS Vikar, Lene Hansen, hjælp fra politikerne.

- Private institutioner har ikke adgang til den offentlige straffeattest, hvor man ellers ville kunne have set hendes frakendelse, siger hun.

På den såkaldte offentlige straffeattest fremgår en ubetinget fængselsstraf i mindst ti år. Men på den såkaldte privat straffeattest forsvinder den fem år efter løsladelse. Derfor kunne SOS Vikar ikke se det.

- Vi skal have hjælp fra politikerne, fastslår Lene Hansen.

Kigger på løsninger

Og netop den hjælp arbejder Socialdemokratiet på at kunne give institutioner, der kan komme til at stå i samme situation som SOS Vikar.

- Det er ikke svært at blive enige om, at systemet ikke er godt nok, som det er lige nu, siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus.

Han fortæller, at de allerede er gået i gang med at kigge på løsninger. Men han kunne ikke komme nærmere ind på, hvilke specifikke løsninger, der bliver kigget på.

Retsordføreren hos SF, Karina Lorentzen Dehnhardt, mener, at arbejdsgiveren skal have adgang til den kriminalitet, der er relevant i forhold til jobbet.

Hun mener dog ikke, at arbejdspladserne for altid skal kunne se tidligere domme.

- Vi skal tro på, at mennesket kan forbedre sig, Karina Lorentzen Dehnhardt.

Den 27-årige kvinde er i den nye sag sigtet for at snyde sig til ældres bankkonti. Hun er sigtet for 72 forhold for sammenlagt 338.000 kr.

Der forventes at blive afsagt dom i sagen fredag, da kvinden ventes at tilstå i hvert fald de fleste af de 72 tilfælde af såkaldt databedrageri, som hun er sigtet for.

Ritzau