Innovationsbarometeret:
Politikere sætter gang i megen innovation - ikke mindst ved at lade sig inspirere

At politikere kun vil opfinde egne unikke prestige-projekter underbygges ikke af data. Kun en mindre del af de offentlige innovationer er løsninger, der ikke er set før.
18. MAJ 2021 15.15

Politiske beslutninger spiller i høj grad en positiv rolle i offentlig innovation, viser nye tal fra Center for Offentlig Innovation. Faktisk i seks ud af ti offentlige innovationer.

Det viser helt nye tal fra Innovationsbarometeret - den officielle statistik over offentlig innovation, som Center for Offentlig Innovation (COI) udarbejder sammen med Danmarks Statistik.

Det overordnede mønster i Innovationsbarometeret er, at de fleste innovationer er en form
for genbrug – enten en kopi af andres løsninger eller inspireret af andres løsninger, men
tilpasset arbejdspladsen. Kun en mindre del af de offentlige innovationer er løsninger,
der ikke er set før.

Et eksempel på en politisk igangsat innovation er Odense Byråd, der har indledt en målrettet demokratisk samtale med borgerne, der fører til nye handlinger, så kommunen også i fremtiden har stærke lokalsamfund.

Forandringer kræver lederskab

Et andet er den politiske beslutning om frikøb af DMI's vejrdata, der gavner private og offentlige aktører og den grønne omstilling.

- Det er gode nyheder, at politikerne spiller en rolle i over halvdelen af de offentlige innovationer. Vi ved, at større og komplekse forandringer, som vi har brug for på fx klima- og sundhedsområdet, kræver politisk vilje og lederskab. Derfor er vi optagede af, hvordan politikerne står stærkt i innovationsarbejdet, siger Lotte Rømer Grove, der er projektleder på COI's indsats for at styrke politikernes rolle i offentlig innovation.

Den nye statistik kan findes i udgivelsen "Fornyelse fra oven - når politikerne sætter præg på offentlig innovation", som udkommer i dag.

Når offentlig innovation er igangsat af politiske beslutninger, samarbejdes der oftere med andre aktører om innovationen, er en anden konklusion. Oftest internt i samme organisation, med andre offentlige arbejdspladser af egen slags og med vidensinstitutioner.

  • Innovationsbarometeret er den officielle statistik over offentlig innovation.
  • Undersøgelsen bygger på svar fra 2.271 kommunale, regionale og statslige arbejdspladser af alle slags.

ka