Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Pleje af syge - sådan!

Aarhus Vil udbrede norsk manual for pleje af syge til resten af landet
17. JUN 2011 10.58

AARHUS: En norsk "Sådan gør du"-manual for sygeplejeopgaver er blevet testet med succes i Aarhus. Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg vil nu arbejde på at få indført et lignende digitalt system i Danmark, som skal effektivisere og kvalificere opgaverne.

Hvordan er det nu helt præcist, man lægger en delvist lammet person i sideleje? Og hvordan mon kollegaen plejer at rense såret på fru Jensens skinneben? Både sygeplejersker og SOSU-personale kan let komme i tvivl, når de skal løse opgaver. Selv om de rent fagligt godt véd, hvordan man gør, skal de ofte bruge tid og energi på at finde ud af, om der er en bestemt procedure på lokalcenteret og sætte sig ind i, hvad den enkelte borger er vant til. Og selv efter dette benarbejde kan der være usikkerhed forbundet med at udføre opgaven.

Usikkerhed og spildtid til livs
Den usikkerhed og det tidsforbrug vil Sundhed og Omsorg gerne til livs. I de seneste måneder har afdelingen derfor testet den norske proceduredatabase PPS (Praktiske Procedurer i Sygeplejetjenesten) på to lokalcentre, og erfaringerne er meget positive.
Teamleder og sygeplejerske Kirsten Andersen fra Midtbyens Lokalcenter er testperson. Hun kan se mange fordele ved det digitale opslagsværk:

- Vi får alle procedurer serveret, vi er sikre på, at vi lever op til lovgivning og bestpractice. Tilmed kan vi sørge for, at alle medarbejdere udfører opgaverne ens og dermed skabe tryghed for borgerne,  mener hun og tilføjer, at det stigende antal af komplekse sygeplejeopgaver i forhold til nyudskrevne borgere fra sygehuse øger behovet for en procedure-database.