DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

PET-aktion mod terrorplaner i Danmark eller Tyskland

Politiet har ved ransagninger gjort "nogle fund som bekymrer os".
12. FEB 2021 11.54

Terrorsagen med 13 fængslede i Holbæk handler om planlægning af angreb i Danmark eller Tyskland. Det oplyser fungerende politidirektør Lene Sørensen fra Midt- og Vestsjællands Politi på et pressemøde i Politiets Efterretningstjenestes (PET) hovedkvarter i Søborg.

Hun kan dog ikke fortælle, præcis hvor et muligt angreb skulle finde sted. Sidste weekend tiltrak aktioner i Holbæk sig stor opmærksomhed, men politiet ransagede også andre adresser på Sjælland, fortæller Lene Sørensen.

- Den store aktion var baseret på en mistanke om, at flere personer på Sjælland har planlagt et terrorangreb i Danmark eller i Tyskland, siger hun.

Foruden ransagningerne i Danmark har politiet i Tyskland ransaget en adresse og anholdt en mand i sagen. Ved ransagningerne i Danmark har politiet fundet en lang række våben, fortæller operativ chef for PET Flemming Drejer.

- Vi har fundet de ingredienser, der skal til for at lave en bombe. Vi har også fundet våben som pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte. Det er nogle fund, som bekymrer os, siger han.

IS-flag

Dertil kommer tændsnore og andre komponenter, der kan bruges til fremstilling af bomber. Der er dog intet, der indikerer, at der var en nærliggende fare mod befolkningen, lyder det fra Flemming Drejer. Med andre ord var de mulige bomber endnu ikke konstrueret.

Politiet mener, at der er tale om terrorplaner med et islamistisk motiv. Det skyldes blandt andet, at man ved ransagningerne har fundet et IS-flag, fortæller Flemming Drejer. Han kalder det "både interessant og bekymrende, at der er de relationer til en terrororganisation".

Midt- og Vestsjællands Politi og PET har fået assistance af flere andre politikredse på Sjælland i forbindelse med sagen. 

I alt 13 personer er varetægtsfængslet i sagen. Syv er sigtet for at have planlagt et eller flere terrorangreb eller medvirket til forsøg på terror. Politidirektør Lene Sørensen vil ikke oplyse, hvad de resterende seks - der blev fængslet tidligt fredag morgen - er sigtet for, og heller ikke hvilken relation der menes at være mellem de to grupper af anholdte.

- Vi kan sige, at der er en sammenhæng mellem de ting, der er fundet i Tyskland, og de ting, der er fundet i Danmark, siger hun.

Grundlovsforhørene i sagen er alle blevet afholdt for dobbeltlukkede døre. Derfor har offentligheden ikke haft mulighed for at overvære retsmøderne.

Ritzau