En langvarig personalesag med krav om erstatning for uberettiget bortvisning fik denne uge sin afslutning, da Fredericia Kommune indgik forlig og betalte 75.000 kr. i tort-erstatning til den tidligere kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe for uberettiget bortvisning. Sagen var på hendes vegne anlagt af den faglige organisation Djøf.
"At vi indgår forlig er bestemt ikke ensbetydende med, at vi anerkender Djøfs påstande. Vi har haft udsigt til enten at gå igennem endnu en langstrakt, dyr retssag eller indgå forlig og lukke sagen. Økonomisk er det det mest ansvarlige, for vi har allerede brugt for mange penge på det her forløb," siger borgmester Steen Wrist (S) i en skriftlig kommentar til DKNyt.
Mange både kommuner og borgere mærker krisen kradse. I Rødovre tager kommunen sagen i egen hånd for at hjælpe de mest trængte borgere ved midlertidigt at hæve rådighedsbeløbet med 500 kr. "Det betyder, at der helt kontant bliver en smule mere til for eksempel medicin, el og varme", lyder det fra borgmester Britt Jensen (S).
Giver det mening i sparetider at ansætte flere direktører i kommunen? Ja, mener Slagelse, der slår tre nye direktørstillinger op, der med kommunaldirektøren kan danne en egentlig direktion: der er et stigende behov for at sikre tværgående løsninger på de kommunale kerneopgaver, hedder det. I stedet skal antallet af chefer i kommunen reduceres.
I tider med mangel på både medarbejdere og penge i ældreplejen er det bogstavelig talt guld værd at finde et alternativ til forbruget af eksterne vikartimer. I Varde er løsningen et internt afløserkorps, der startede under coronakrisen med frivillige borgere. Nu er flere af dem oven i købet på vej ind i faget.
Sygemeldinger kan ligefrem forhindres, hvis de forebygges i tide, har Jobcenter Jammerbugt erfaret - sidste år kunne 132 medarbejder fortsætte i jobbet i stedet for at sygemelde sig, og det antal er allerede nu større for i år. Løsningen er forebyggende hjælp fx i form af psykologsamtaler, træning, hjælpemidler og personlig assistance, mentorordning samt råd og vejledning om ergonomi, indretning af arbejdsplads, arbejdsredskaber og omskoling.
En udgift mindre i kommunen er aldrig af vejen, og hvis der kan spares på vinterberedskabet ved på papiret at forkorte vinteren, så skal der ryddes sne på færre dage. Det har Vejle Kommune fundet ud af og forkorter perioden for snerydning med 14 dage på en type veje og en måned på andre. Det hele naturligvis set i lyset af, at prisen for at få saltet vejene, ryddet sne og lignende er steget markant med 30-40 pct.
Sne er i virkeligheden et mindre problem for mange kommuner end de oversvømmelser, der allerede nu truer bebyggelser, og som ikke bliver mindre med årene: En klage fra Danmarks Naturfredningsforening over Holstebro Kommunens klimatilpasningsprojekt med Storåen er i Miljøklagenævnet afgjort til klagerens fordel: "Der er noget i lovgivningen, som modarbejder kampen mod oversvømmelser. På den ene side skal vi værne vores samfund mod naturens kræfter og klimaforandringer. På den anden side må vi ikke røre miljøet," lød det fra en frustreret borgmester H.C. Østerby (S), der vil have både klimaminister og miljøminister i tale.
En af kommunernes andre store opgaver er affaldshåndteringen, hvor der fra årsskiftet skal sorteres i ni forskellige slags affald. 16 ud af de 98 kommuner, herunder Viborg, Aarhus og Hillerød, har søgt om dispensation, fordi de ikke får den nye affaldsordning klar til nytår. Kommunerne er udfordret af at de skal lave om i måden, de har sorteret på tidligere. Til gengæld er hver tredje kommune langt fremme i skoene, når det gælder indsamlingen af tekstiler, hvor kommunerne har en længere frist - nemlig frem til juli 2023.
Region Hovedstaden er gået i krig mod PFAS i grundvandet og tester, om en eksisterende rensningsmetode med kulfiltre kan bruges til at fjerne de kritiske flourstoffer, og de foreløbige resultater er lovende. Regionen driver 50 vandrensningsanlæg, der tilsammen oppumper 2,5 mio. kubikmeter grundvand om året.
Kritisk jordforurening med en anden slags klorerede opløsningsmidler - fra en gammel højttalerproduktion - kan fjernes ved at dampe og suge den op - det er i al fald planen ved en stor oprensning, der truer drikkevandet i dele af Midtjylland.
Indeklimaet kan også være forurenet, og det lyder voldsomt, at over 450 forskellige kemiske stoffer hvirvler rundt i luften i klasselokalerne. Men det viser resultater fra en undersøgelse om indeklimaet i landets skoler. Mange af stofferne kommer fra eleverne selv - såsom udåndingsluft, sved, deodoranter og madpakkespisning. Også lokalerne bidrager med afsondringer fra materialer og udstyr. Det er ikke sundhedsskadeligt at sidde i de undersøgte lokaler, selvom 15 pct. at stofferner er potentielt skadelige, men der er trivsels- og træthedsproblemer, hvor kemi kan være en vigtig årsag.
En ny aftale mellem Aalborg Kommune og de almene boligselskaber skal forebygge, at boligområder ender på regeringens liste over udsatte boligområder. Et særligt monitoreringsværktøj på tværs af kommunens boligområder, inddelt i en trappetrinsmodel med grønne, gule og røde områder, udstikker hvilke udlejningsregler, der kan anvendes i det enkelte område. Det er nyt at arbejde så systematisk med udlejningen, og at alle boligorganisationer er med i aftalen, lyder det fra Aalborg.
To ud af tre kommuner arbejder bevidst med bæredygtig turisme, og over halvdelen af danskerne har klima og bæredygtighed i tankerne, når ferien skal planlægges, viste en undersøgelse lavet for KLs nyhedsbrev Momentum.
Skal en kommune fremme turismen, så skader det bestemt ikke at få natur og seværdigheder præsenteret på landsdækkende tv i forbindelse med vejrudsigten. Læsø Turistforening, hvor kommunen er repræsenteret, blev sponsor for TV2 Vejret og fik redaktionelle indslag om jomfruhummere og saltsydning og direkte vejrvært på øen med for pengene. Noget der skabte kritik af TV-stationen, fordi man naturligvis ikke bør kunne købe sig til redaktionel omtale.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.