DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Partihop giver S i Frederikshavn størst absolut flertal blandt alle byråd

Gentoftes K-flertal er ikke længere det største, eks-K løsgænger flytter værdigheden til S i Frederikshavn.
30. OKT 2020 11.19

FREDERIKSHAVN: Partiskift nummer to i år til Socialdemokratiet i Frederikshavn Byråd giver nu borgmester Birgit S. Hansen (S) det mest komfortable absolutte flertal blandt alle 98 byråd. 20 ud af 29 mandater har borgmesterpartiet nu, svarende til 68,97 pct.

Dermed passerer det frederikshavnske S-flertal lige nøjagtig Gentoftes K-flertal på 13 ud af 19 mandater, svarende til 68,42 pct. Gentofte-borgmester Hans Toft (K) bliver altså slået på decimalerne, til gengæld er alle hans K-mandater valgt i egen ret ved KV17.

Udløsende faktor for det frederikshavnske S-flertals opstigen til førstepladsen foran K i Gentofte er netop en tidligere konservativ, byrådsmedlem Peter E. Nielsen, der forlod sit gamle parti for et års tid siden og har været løsgænger indtil nu.

Han udmærker sig lokalt ved at være et af de få byrådsmedlemmer, der har været med hele vejen siden nuværende Frederikshavns Kommunes dannelse i 2007 ved sammenlægning af daværende Frederikshavn, Skagen og Sæby kommuner. Peter E. Nielsen var K's topscorer på personlige stemmer ved KV05, KV09, KV13 og KV17, men blev vraget som spids til KV21, hvilket var medvirkende til hans farvel til partiet sidste år.

Foruden i Frederikshavn og Gentofte er der absolutte flertal i yderligere 18 byråd. De i alt 20 fordeler sig med ti til S, syv til V og tre til K, således:

  • S: Frederikshavn, Ballerup, Herlev, Fredericia, Middelfart, Ishøj, Brøndby, Rødovre, Aalborg, Horsens.
  • V: Herning, Lemvig, Morsø, Varde, Nordfyn, Nyborg, Jammerbugt.
  • K: Gentofte, Høje-Taastrup, Vallensbæk