Også landkommuner vil have statsligt ja til at anlægge nye øer
Ebbeløkke på Sjællands Odde.
Foto: Morten Rasmussen, Ritzau Scanpix

Også landkommuner vil have statsligt ja til at anlægge nye øer

Utilfredshed blandt udkants-borgmestre med kreditklemme og utilstrækkelige nedrivningspuljer.

BORNHOLM: - Vi trænger også til nye erhvervs- og boligområder, og jeg forventer, at vi fra statens side vil møde den samme entusiasme og hastighed i planarbejdet som i hovedstadsområderne. Ja, vi kunne da godt bruge seks nye øer ud for Odsherred...

Med tydelig adresse til Hvidovre Kommunes storstilede erhvervsprojekt på Avedøre Holme, der har fået regeringens medvind, høstede Odsherred-borgmester Thomas Adelskov (S) efter den sarkastiske salut klapsalver fra publikum i landdistrikternes telt på Folkemødet.

Hans borgmester-kollega fra Guldborgsund, John Brædder (Guldborgsundlisten) var til gengæld ikke ironisk, da han kunne supplere med, at mellem Lolland og Falster har kommunen faktisk ganske virkelige ambitioner om at etablere en ny ø med plads til 800 boliger. Den skal ligge ved Nykøbing og vil ligesom øerne ved Avedøre kræve et landsplandirektiv.

Syrligheden over for statens politiske og administrative præferencer var til at tage og føle på i landdistrikternes telt. Overskriften på mødet var 'Kreditklemme på landet – myte eller fakta - er finansieringsudfordringerne i landdistrikterne reelle eller er der blot tale om en myte?'

Et frisk eksempel på kreditinstitutionernes manglende lånevillighed var der fra Odsherred, hvor Adelskov berettede om et andelsboligprojekt med 30-35 boliger, der er blevet mødt med en lånetilbud på bare 70 pct. mod de gængse 80 pct. - hvilket har sat projektet noget tilbage.

'Hold-kæft-bolsjer'
Adelskov hæftede sig ved, at fristaden Christiania i København har fået statsgaranti for 80 pct.-belåning på renoveringer - og høstede debattens anden applaus ved at forlange en tilsvarende statslig garantimodel til boligprojekter i landdistrikterne, hvor renovering er tiltrængt i mindst samme grad. 

Også nedrivningspuljerne stod for skud. Brædder argumenterede med, at nedrivning jo sådan set blot betyder afvikling, hvis ikkeder kan bygges nyt. Og Adelskov kaldte ganske enkelt puljerne med sine begrænsede størrelser på 30-40-50 millioner for 'hold-kæft-bolsjer'. Han efterlyste statslige økonomiske modeller, så der for alvorlig kan genrejses lokalsamfund.

Haderslev-borgmester H.P. Geil (V) kom ind på den form for omplacering af landsbyer, som også rapporten fra Udvalget for levedygtige landsbyer talte for sidste år.

Blandt de tre landdistrikts-borgmestre var der dog en vis skepsis over for, om omplacering vil kunne lade sig gøre i forhold til at kunne bygge de attraktive steder ved sø og skov - selv med den noget liberaliserede planlov.

Men så er der jo lige ideen med helt nye øer ...

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev