Offshore-job er klar – hvis jobcentrene vil betale
Uddannelseskonsulent Brita Billing fra AMU-Vest er klar til at hjælpe endnu flere ledige i job på Nordsøen gennem et opkvalificerende kursus.
Foto: Jesper Ernlund Lassen

Offshore-job er klar – hvis jobcentrene vil betale

AMU-Vest i Esbjerg støvsuger regionen for ledige, der vil arbejde på Nordsøen. Lige nu er 11 ledige på kursus, men der var behov for 40.
14. SEP 2021 13.16

Jesper Ernlund Lassen

ESBJERG: Opsvinget er i fuld gang. Det mærker man også hos AMU-Vest i Esbjerg, hvor der bliver uddannet stilladsarbejdere til offshore-industrien på Nordsøen.

En samlet kursuspakke tager otte uger og koster lidt over 70.000 kr. Jobcentrene i Region Syddanmark ved allerede, at der er udsigt til faste stillinger efter velgennemført kursus, så de sender gerne de ledige på det opkvalificerende kursus. Derfor er de også villige til at betale.

- Geografisk får vi allerede ledige fra Fyn, fortæller uddannelseskonsulent Brita Billing fra AMU-Vest i Esbjerg.

Lige nu kører et kursus med stilladsarbejdere på 11 mand til offshore-installationsfirmaet Muehlhan. Firmaet kunne dog have brugt 40 uddannede stilladsarbejdere til olie- og gasfelter på Nordsøen, men det var kun muligt at finde 12. En kursist er faldet fra, men resten holder ved.

- Vi har et virkeligt godt hold her, hvor de fleste er yngre, men der er også mere modne på omkring 55 år. Alle glæder sig til at kommer offshore og arbejde, fortæller Brita Billing om kursisterne, der blandt andet kommer Assens, Vejle, Vejen, Varde og Esbjerg.

70.000 kr. er mange penge

Kommunerne udenfor Region Syddanmark er så godt som ikke repræsenteret, selvom AMU-Vest samarbejder med firmaet Muehlhan, Olie Gas Danmark, 3F, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og jobcentrene om at finde mulige kursister i hele landet. Opkvalificeringen af de ledige kan være en hindring, når der er kontakt til jobcentrene uden for regionen.

- Årh, det er mange penge, hører vi tit. Der kan simpelthen være mangel på arbejdskraft i deres egen kommune, og så er det svært sende den ledige ud, fortæller Brita Billing, når prisen for et opkvalificerende kursus på 70.000 kr. bliver nævnt.

I de tilfælde henviser AMU-Vest til et særligt energiteam hos jobcenter Esbjerg, der har indgående kendskab til offshore-området og jobmulighederne efter gennemført kursus.

AMU-Vest har dog også et screenning-forløb på en uges varighed til en meget mindre pris, som skal afdække, om de ledige er egnede til jobbene på Nordsøen. Her drejer det sig om alt fra det basale som mødetider til, om kursisterne kan arbejde i højder eller lider af højdeskræk.

Når de ledige at påbegynde kurset for ikke at gennemføre eller bestå, så hænger jobcentret på en lille del af kursusprisen svarende til fem dages pris. Alt efter, hvor langt kursisten er kommet i forløbet.

Men der er endda andre kurser med jobsikkerhed, hvis arbejdet som stilladsarbejder viser sig ikke at passe til de ledige kursister.

- Vi anbefaler altid et overfladekursus, hvor man også kan arbejde med vindmøller på land, hvis det viser sig at være for fysisk hårdt med arbejdet som stilladsarbejder, fortæller Brita Billing, der understreger, at der er behov for voldsomt mange hænder til offshore-branchen.

Offshore-installationsfirmaet Muehlhan har således samlet op mod 100 stillinger som stilladsarbejdere, der har gennemført og bestået kursuspakke på AMU-Vest i Esbjerg. Det er inklusiv de 11 kursister, som er godt på vej til at bestå deres kursus netop nu i Esbjerg.