Ny analyse:
Offentligt sygefravær for 3,1 mia. kr. om året
Offentligt ansatte havde i 2019 i gennemsnit 13,2 fraværsdage i kommunerne, i regionerne var det 12,1 dage, og på statens område var det 7,6 dage pr. fuldtidsbeskæftiget. Det viser en analyse foretaget af Dansk Arbejdsgiverforening, DA. I det private var gennemsnittet 6,9 dage som følge af egen sygdom for ansatte med tilsvarende jobfunktion.
Dermed er der et stort økonomisk potentiale i at nedbringe sygefraværet i den offentlige sektor - i alt 3,1 mia. kr., der er beregnet ved at sammenholde sygefraværstallene med løndata for de respektive sektorer, jobfunktioner og køn.
I kommunerne er der størst potentiale, nemlig 2,1 mia. kr. Her er det også stor forskel kommunerne imellem. Ansatte i de fem kommuner, som klarer sig bedst, har ca. 11 dages sygefravær om året, mens ansatte i de fem kommuner, som klarer sig dårligst, har ca. 15 dages sygefravær.
Hvis sygefraværet i kommunerne blev nedbragt til samme niveau som i de fem kommuner, der klarer sig bedst, ville de ifølge analysen kunne bidrage til den offentlige opgaveløsning med op mod 3.300 ekstra fuldtidsstillinger.
I regionerne er der tabte lønudgifter for ca. 550 mio. kr., mens det er ca. 450 mio. kr. i staten.
Find hele analysen og mere om baggrunden for den her.
ibs