DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Østeuropæere bremser affolkning i landkommuner
Landkommuner og i mindre grad oplandskommuner mister indbyggere med dansk oprindelse, mens alle kommunetyper oplever indvandring.
Foto: Screendump

Østeuropæere bremser affolkning i landkommuner

De seneste ti år har landkommunerne mistet 79.000 danske indbyggere, men til gengæld fået 38.500 nye med udenlandsk baggrund.
30. SEP 2020 10.55

Det er et velkendt problem for landkommuner, at folk flytter til de større byer og bosætter sig der. Men problemet med affolkning ville være endnu større, hvis ikke der samtidig kom flere udenlandske indbyggere.

Det viser en analyse fra Danmarks Statistik, som især har set på de østeuropæiske beboere.

Siden 2010 er antallet af personer med dansk oprindelse i landkommunerne faldet med 79.000, mens der er kommet 38.500 flere indbyggere med oprindelse i andre lande.

Indbyggerne med ikke-dansk baggrund kommer især fra disse lande:

 

Fordelingen har dog ændret sig over de ti år. Der er blevet færre fra Eks-jugoslavien og Irak, mens den største vækst er sket blandt folk med baggrund i Syrien, Rumænien, Polen, Eritrea og Litauen.

Yngre og i arbejde

Og mens syrere og eritreanere er flygtninge og er blevet fordelt af myndighederne, har de nye østeuropæiske indbyggere selv valgt at flytte til landområderne for at arbejde og bo der. Derfor er de særligt interessante for landkommunerne.

Analysen viser, at kun meget få beboere fra Rumænien, Polen, Ukraine og Litauen i landkommunerne er over 60 år. Til gengæld er der mange i 20'erne og 30'erne.

Østeuropæerne, især ukrainerne, arbejder oftere i landbruget eller industrien sammenlignet med den øvrige befolkning i kommunen, og deres beskæftigelse er meget tæt på gennemsnittet. Til gengæld er færre på sociale ydelser, mens flere forsørges af ægtefælle eller familie.

Mere end halvdelen af de 20-39-årige fra alle fire lande lever i parfamilier. De fleste bor i lejebolig, og især ukrainerne bor på landet, mens især polakker bor i byer med over 10.000 indbyggere.

Stigning i hele landet

Der bor omkring 5,8 millioner mennesker i Danmark. Det er en stigning på omkring 290.000 siden 2010.

I perioden er der kommet 23.500 flere personer med dansk oprindelse. Resten af stigningen er indvandrere og efterkommere.

Se hele analysen her.