ODDER: For første gang har Region Midtjylland fået udarbejdet en sundhedsprofil, som sætter spot på de 16-24-åriges fysiske, psykiske og sociale trivsel på lokalt niveau. Rapporten slår fast, at regionens unge overordnet set drikker for meget - og at Odder Kommune i den sammenhæng placerer sig skidt på listen. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
I forhold til rusdrikkeri ligger Odder Kommunes unge på en lidet flatterende førsteplads blandt regionens kommuner, idet 38 procent af de unge mindst en gang om ugen drikker mere end de højst anbefalede fem genstande på én gang.
Når det gælder storforbrug af alkohol, kommer de 16-24-årige i Odder Kommune ind som nummer to på listen - kun overgået af Hernings ungdom.
Opdaterer sundhedspolitik
Tallene fra Odder overrasker formanden for Social- og Sundhedsudvalget i Odder Kommune, Sanne Rubinke (SF).
- Det siger noget om ungdomslivet, når unge drikker for meget eller på en destruktiv måde. Savner de noget, eller har forældrene ikke sat grænser? Tallene viser, at det blandt de unge er blevet socialt accepteret at drikke for meget, og det er bekymrende, siger hun.
Der er tale om teenagere fra sunde familier. Rapporten viser nemlig, at det stik imod traditionel opfattelse er børn af forældre med gode uddannelser og høj indkomst, som drikker mest og oftest.
Ifølge kommunens sundhedskoordinator, Malene Herbsleb, kan det skyldes forældrenes egen alkoholkultur med vin til maden og økonomisk råderum til at købe alkohol til de unge.
Hun tilføjer, at selvom sundhedsprofilen er dyster, betyder den også, at kommunen nu kender omfanget af de unges drukvaner.
- Vi har ventet på denne rapport, så vi kan se, hvor det er, udfordringerne ligger. Rapporten er et vigtigt redskab, som byrådet kan bruge til at opdatere kommunens sundhedspolitik, siger Malene Herbsleb.
Holdningsændring mod usund alkoholkultuur
Odder Kommune går nu i gang med en indsats, der skal forebygge en usund alkoholkultur, og sammen med SSP-konsulenter skal skolerne sætte fokus på det faktiske alkoholforbrug blandt de unge.
Teenagerne har ofte en misforstået opfattelse af, hvor meget kammeraterne reelt drikker - og derfor indtager de selv store mængder alkohol for ikke at skille sig ud fra flokken, fortæller SSP-konsulent Peter Mørch.
Han mener, der skal ske en holdningsændring.
- Det handler om at udskyde de unges alkoholdebut og yde en tidlig indsats, så vi forebygger, at de får et usundt forhold til alkohol. Men forældrene har også et ansvar. De skal gå i dialog med deres børn og lave soleklare aftaler om, hvor meget de må drikke. De skal hjælpe de unge til at få en sund indstilling til alkohol, siger Peter Mørch og bakkes op af Sanne Rubinke.
- De voksne skal turde have en holdning til alkohol. De skal turde snakke med hinanden og med de unge - ikke til de unge - om alkohol. Og så skal de unge også snakke sammen, så de kan påvirke hinanden positivt. Det tager tid, før kulturen ændres, men det er nødvendigt, siger Sanne Rubinke.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.