Nytænkning i Sydsjælland: Doner dit juletræ til søens fisk
Aborren vil gerne yngle i juletræer.
Foto: Næstved Kommune

Nytænkning i Sydsjælland: Doner dit juletræ til søens fisk

Når juletræet har udtjent sin værnepligt, er der andre, der kan få glæde af det. Nærmere betegnet aborrer og helt i Næstved Kommunes klimasøer, Susåen og vådområdesøen Bjørnebæk Sø.

NÆSTVED: Send juletræet til fiskegenbrug. Sådan lyder budskabet fra Næstved Kommunes biologer, der sammen med Ørredfonden vil udlægge juletræer til fiskearterne helt og aborre i de tre klimasøer omkring Næstved by, i Susåen og Bjørnebæk Sø ved Kristiansholms Plantage. 

Derfor indsamler Næstved Kommune i alt 140 juletræer på Affalds genbrugsstation på Ved Fjorden 20 i Næstved. Træer bliver modtaget efter jul og frem til 6. januar.

- Juletræerne fungerer egentlig som vugger for aborre- og helt-æggene, og det gør de, indtil æggene klækker i foråret. Aborrer og helt foretrækker at lægge deres æg, så de hænger på grenene frit i vandet. De ved nemlig godt, at hvis de lægger æggene på bunden af søen, så går de til. Og vi vil gerne have rigtig mange små aborrer og helt, da de er med til at skabe en god og naturlig tilstand i klimasøerne og i Susåen, lyder det fra Palle P. Myssen, biolog i Næstved Kommune.

De to fiskearter har en vigtig rolle for søerne - og for de lokale. 

- Da aborrer og helt er rovfisk vil de mindske antallet af uønskede fiskearter, og vandet bliver simpelthen klarere. Med årene vil bestanden af aborrer blive så stor, at børn, unge og andre lystfiskere kan komme og dyppe snøren i søerne efter aborrerne, og måske hjembringe aftensmaden efter en vellykket fiskedag, 

Når juletræerne er samlet ind, bliver de bundet sammen fire og fire og derefter sænket ned med klodser på godt en meter vand i de fire søer i midten af januar.

Træerne vil være markeret med hvide bøjer på vandoverfladen og bliver fisket op af vandet igen i sommer, når æggene er udklækket, og fiskelarverne er store nok til at overleve udenfor julegrenenes beskyttende vingefang.

MG

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt