DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Nyt projekt skal hjælpe udsatte og sårbare babyer
Foto: Roskilde Kommune

Mentalt helbred hos de allermindste:
Nyt projekt skal hjælpe udsatte og sårbare babyer

29. JUL 2020 10.56

ROSKILDE: Sundhedsplejen i Roskilde får nu værktøjer til at styrke det mentale helbred hos babyer helt ned til ni-månedersalderen. 

Babyer kan skrige uden årsag, og uden forældre ved, hvad de skal stille op. Desperationen kan hurtigt indtræde hos forældre, når de ikke forstår, hvad barnet vil have. Nogle børn er nemlig ekstra sårbare og udsatte, og dem vil sundhedsplejen i Roskilde nu hjælpe forældrene med få godt i gang med livet. 

Siden 2019 har sundhedsplejen i Roskilde Kommune arbejdet med at opspore tegn på sårbarhed hos børn mellem ni-ti måneder. Med udgangspunkt i metoden 'psykisk udvikling og funktion' taler forældrene og sundhedsplejersken om barnets udvikling ved at gennemgå temaer som søvn, trivsel, mad, leg og samvær med forældrene. 

Hurtig indsats er afgørende

Det er vigtigt, at kommunen får tidligt fat i de udsatte børn. Udviklingen hos børn i så ung en alder går nemlig rigtig hurtigt. Forskning viser, at når der sættes ind i barnets første år, har det stor betydning for barnets følelsesmæssige og sociale udvikling og dermed indlæring og generelle trivsel op igennem barndommen.

På seks uger skal forældrene derfor gennem et forløb, hvor de blandt andet gennem videooptagelser øver sig i hverdagssituationer, forklarer ledende sundhedsplejerske Helle Erstling Rasmussen. 

- Nogle børn skal for eksempel øve sig i at koncentrere sig, når de udforsker legetøjet, mens andre skal blive bedre til at få en søvnrytme på plads, siger hun. 

Målet er at skabe en forandring på blot seks uger, så barnets udviklingstid ikke bliver spildt. 

Projektet foregår fra januar 2020 til december 2024 og ledes af forskere fra Statens Institut for Folkesundhed.

rbr