Nyt forskningscenter skal undersøge digitalt borgerskab

RUC skal undersøge, hvilke sociale og politiske konsekvenser digitale medieteknologier som smartphones, sociale medier, algoritmer og data har, og hvordan teknologierne former individer, borgere, organisationer og offentlighed.

Retfærdighed i det algoritmiske samfund, deltagelse i medierede offentligheder, organisering og styring af og med data og dis-/information og tillid. Det er fire områder, som et nyt forskningscenter på Roskilde Universitet, Centre for Digital Citizenship, skal undersøge, oplyser universitetet.

- For mig hænger de fire temaer sammen. Jeg har i mit eget arbejde fokus på, hvordan de teknologiske udviklinger udfordrer borgernes tillid til traditionelle demokratiske institutioner, men vi kan ikke forstå tillidskrisen uden at forstå, hvordan algoritmer og data reorganiserer den offentlige demokratiske samtale, siger professor Sine Nørholm Just, der udgør den ene del af centrets daglige ledelse.

De digitale medieteknologier kan være fremmende for politisk mobilisering og offentlig samtale, men samtidig kan de måske medføre mindre positive tendenser som eksempelvis ulighed, splittelse og mindre tillid i samfundet. 

Åbning med seminar

- Jeg arbejder med spørgsmålet om, hvordan folk navigerer i det komplekse medielandskab, og hvad det betyder for deres møde med information og deres interaktion med hinanden om emner af fælles interesse, siger professor (mso) Chris Peters, der udgør den anden del af centrets daglige ledelse.

Forskerne vil med centret sætte fokus på relationen mellem digitalisering og medborgerskab og bidrage til at forstå teknologiernes demokratiske udfordringer og potentialer.

Centre for Digital Citizenship lanceres med en officiel åbning torsdag den 14. oktober, hvor en række danske og internationale forskere vil debattere digitaliseringen af den offentlige sfære ved et forskningsseminar med efterfølgende reception. Seminaret er åbent for alle og foregår på Roskilde Universitet. Yderligere informationer om arrangementet kan findes her.

sfe