Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
MF Mette Thiesen (NB) vil nu koncentrere sig om sit folketingsarbejde.
Foto: Claus Bech, Ritzau Scanpix.

KV21:
Nye Borgerliges eneste byrådsmedlem fra KV17 stiller ikke op igen

Følg de seneste udpegninger af spidskandidater op til KV21 - hos NB i Hillerød, Borgerlisten i Tønder og R i Vejen. Og så et valgforbund på Næstveds højrefløj.
6. JAN 2021 9.25
TEMA: KV21

I dag har Nye Borgerlige i alt fem byrådsmedlemmer fordelt på fire kommuner, men lige efter KV17 blot Mette Thiesen i Hillerød. Nu oplyser sn.dk, at hun efter denne periode ikke stiller op igen, men vil satse på Christiansborg-arbejdet.

Hun har siddet i byrådet siden KV13, hvor hun blev valgt ind for K. I juni 2017 meldte hun sig i stedet ind i Nye Borgerlige og blev med 826 stemmer dets første og i begyndelsen eneste byrådsmedlem på landsplan. Lokalt var det tredjeflest personlige stemmer kun overgået af borgmester Kirsten Jensen (S) med 4.384 og Klaus Markussen (V) med 3.425.

NB har endnu ikke valgt ny spids, men Thiesens førstesuppleant Morten Bille står klar i kulissen.

I Tønder er der i JydskeVestkysten offentligjort en kandidatliste på 15 til Borgerlisten, der i dag har Thomas Ørting Jørgensen i byrådet og også fortsætter med ham som spids.

Borgerlisten, der ikke må forveksles med den nye Tønder Listen med borgmester Henrik Frandsen i spidsen, har en tidligere radikal og flere tidligere Venstre-folk på listen.

Meget står åbent i Tønder, hvor Venstre blev dybt splittet, da Martin Iversen efter en vild og snæver afstemning blev ny V-spids, hvilket den vragede Frandsen ikke bare ville se til, men siden trak flere veteraner med sig på en helt ny liste. S har her seks pladser og den i byrådssammenhæng helt nye Barbara Krarup Hansen som spids.

I Vejen er der ifølge JydskeVestkysten ny spids på den radikale liste: Bjarne Lastein, der tilbage i perioden 2002-2005 sad i det daværende Holsted Byråd - men for Venstre, som han nu har forladt efter 20 år.

I det V-dominerede Vejen, der skal ud og finde ny borgmester efter afgående Egon Fræhr (V), var der ved KV17 ingen byrådsplads til R, der gik tilbage og blot fik 209 stemmer, som i valgalliance kunne hjælpe De Konservative til at bevare sine fire pladser.

I avisen citerer han den eneste R-borgmester, Leon Sebbelin i Rebild, der sidder i en radikal tremandsgruppe, for at sige "Der er andet i livet end A og V." 

Et nyt valgforbund er nu kundgjort i Næstved, hvor tre små borgerlige partier ifølge sn.dk synes, at Venstre er blevet for store. Ved KV17 var både V, K, LA og NB i valgforbund, hvilket gav ni pladser til V, to til K og ingen til de to sidste. NB er siden blevet repræsenteret med an afhopper fra DF, Githa Nelander.

K-LA-NB vil nu ikke have V med længere, og K-spids Rune Kristensen, der på den plads har erstattet veteranen Helge Adam Møller, kalder det "ren valgmatematik" ud fra tommelfingerreglen om, at der for små partier kan være mere at hente ved at gå sammen med andre små end med store.

Borgmester er i Næstved Carsten Rasmussen (S), der er konstitueret med R-SF-EL - i dag med en 18-13 overvægt i byrådet, der har 31 pladser.

Fra Skanderborg nævner Ugebladet Skanderborg, at den tidligere ALT-kandidat Hanne Stender Damkjær stiller op som løsgænger. Her fik ALT en enkelt valgt ind: Mira Issa Bloch. Damkjær meldte sig i august ud af det for tiden smuldrende parti, men vil altså forsøge sig på egen hånd.