
De nye barselsregler, der giver 11 ugers øremærket orlov til både mor og far, vil hurtigt kunne gøre en forskel. De nye regler betyder, at forældre til børn født fra tirsdag 2. august og frem har 11 ugers øremærket barsel hver.
Før hed det to uger til faren og 14 uger til moren. Der ændres ikke på, at der i alt er 48 ugers orlov til rådighed. De sidste 26 uger kan forældrene dele imellem sig.
Det er lektor og mandeforsker på Roskilde Universitet Kenneth Reinicke, der tror på, at øremærkningen vil gøre en forskel, så flere mænd tager barsel. Men det forudsætter, at arbejdspladserne sørger for fuld løn til forælderen.
- Er økonomien i orden, tror jeg helt sikkert, at vi vil se den samme udvikling med det samme, som vi har set i de andre nordiske lande. Erfaringerne med øremærket barsel i nordisk sammenhæng er kort fortalt, at det virker. Det har man set både i Norge, Sverige og Island. Derfor må man ikke undervurdere betydningen af at tage de her redskaber i brug. Der er på den måde ikke nogen specielle forskelle i danske, svenske og islandske mænds maskulinitet, siger han.
Økonomien er afgørende
Flere medier har dog bragt indslag med forældre, der står til en økonomisk nedgang, hvis de bruger de nye barselsregler.
DR har eksempelvis berettet om et kommende forældrepar, hvor faren som elektriker arbejder på akkord. Han ryger ned på en grundløn på 30.000 kroner om måneden under barselsorloven, langt mindre end han tjener nu.
Derfor understreger Kenneth Reinicke, at det overenskomstspørgsmål skal afklares hos de lokale fagforbund og arbejdspladser, hvis den fulde effekt skal opnås.
- Det er vigtigt, at der i overenskomsten er noget rygdækning eller kompensation. Det er klart, at skal man gå meget ned i løn, vil nogle nok vælge at sende den lille tidligere i vuggestue, siger Reinicke.
Glæde i fagbevægelsen
Formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard kalder det et vigtigt skridt for ligestillingen og for mødrenes muligheder på arbejdsmarkedet.
- I de sidste mange år har kvinderne holdt 90 procent af barslen, og jeg tror, at mange vil nikke genkendende til, at det er gået ud over løn og muligheder på arbejdsmarkedet. Omvendt er fædrene gået glip af muligheden for at få en mere ligeværdig forældrerolle fra start af, siger hun.
Lizette Risgaards håb er, at Danmark kan komme på niveau med lande som Sverige, Norge og særligt Island, der har haft stor succes med at få fædre til at tage mere barsel.
- Vi kan konstatere fra nabolandene, at øremærket barsel medfører en stor stigning i, hvor meget fædrene tager, siger hun.
Kritik af aftalen
Aftalen har dog også haft kritikere, blandt andre Liberal Alliance. Partiets kritik er blandt andet gået på, at forældrene ikke skal pålægges at tage en vis mængde barsel - men at de tværtimod selv skal have lov at fordele det hele, som de ønsker.
For beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) handler reglerne om at sikre en tidlig tilknytning mellem barnet og begge forældre. Det skrev han i en kommentar tilbage i marts, hvor de nye regler blev stemt igennem i Folketinget.
- Mænd vil blive tættere knyttet til barnet og får bedre mulighed for at opleve barnets første par år i den store nye verden. Kvinder kommer til at se en større ligestilling på arbejdsmarkedet. Og vigtigst af alt, så får børnene en større mulighed for at få en tæt tilknytning til både mor og far tidligt i deres liv, hed det.
Ritzau / cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.