Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Grænsestien er anlagt for at vise, at Kongeåen ikke dannede hele grænsen i perioden 1864-1920, men at grænsedragningen netop i nuværende Esbjerg Kommune gik syd om Ribe og dermed også langt fra Kongeåens forløb.
Foto: Esbjerg Kommune

Ny sti fortæller om grænselandet i den tyske tid

48 kilometer nyanlagt Grænsesti bugter sig langs den dansk-tyske grænse, som den så ud fra 1864 til 1920. Gennem forskellige landskabstyper kan besøgende til fods og på cykel opleve historierne fra datidens grænseland.
22. JUN 2020 15.12

ESBJERG: 48 kilometer nyanlagt sti - Grænsestien - bugter sig langs den dansk-tyske grænse, som den så ud fra 1864 til 1920. Stien er anlagt som en markering af Genforeningen 2020 og skulle officielt være indviet, hvis det ikke var for corona, oplyser Esbjerg Kommune.

- Vi ville gerne have indviet Grænsestien med et passende arrangement, men de planer har vi valgt at udskyde til senere. Hvornår det bliver, kan jeg desværre ikke sige, men vi kigger selvfølgelig på mulighederne for at koordinere det med de øvrige genforeningsarrangementer, som enten skydes til efteråret eller sommerprogrammet i 2021, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Til gengæld er Grænsestien nu åben for gæster. Den fortæller om tiden fra 1864 til Genforeningen i 1920, hvor den nordlige del af Slesvig efter Tysklands nederlag i Første Verdenskrig igen kom tilbage til Danmark. Stien følger så vidt muligt den tidligere grænse på strækningen fra Vadehavet til Kongeåen, og undervejs fortælles historien om en tid, hvor familier var adskilt af grænsen, gendarmer og toldere holdt øje med grænseoverløbere og smuglere, og hvor dansksindede sønderjyder måtte deltage på tysk side som soldater i Første Verdenskrig.

Følger oprindelig grænsedragning

Stien går fra Vester Vedsted over Egebæk-Hviding til Høm og fører besøgende fra Vadehavet og gennem marsklandskabet. Fra Høm til Obbekær går ruten forbi Stensbæk Plantage, som byder på hedelandskab og skov. Sidste strækning fra Obbekær til Villebøl ved Kongeåen følger stort set den oprindelige grænsedragning på grusveje og markskel. Stien kan sagtens opleves i mindre bidder til fods eller på cykel, og langs ruten er der fem rundture, som fører besøgende tilbage til udgangspunktet.

- Grænsestien vil inspirere flere til at komme ud i det fri og samtidig blive lidt klogere på et vigtigt stykke danmarkshistorie, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, der har støttet formidlingen af historierne om den tidligere dansk-tyske grænse.

Historisk konsulent Charlotte Lindhardt har samlet det omfattende historiske materiale sammen, som besøgende nu kan opleve på den tilhørende hjemmeside, langs stien og i de informationsbygninger, som findes ved stiens tre udgangspunkter.

eo