DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

KV21:
Ny S-partiforening i Kalundborg ændrer ikke på spids

Den aktuelle splittelse i Socialdemokratiet i Kalundborg kan efter partireglerne sagtens betyde to partiforeninger, men navnet på den nye går ikke an.
25. SEP 2020 9.00

KALUNDBORG: At kalde en ny partiforening i Kalundborg for "Socialdemokratiet 2020 Kalundborg" vil ikke være efter partiets regler. Og dannelsen af en ny partiforening ikke vil kunne ændre på, at den valgte spidskandidat nu er Tina Beck-Nilsson. Men bortset fra de to elementer er der intet til hinder for, at der 1. oktober kan dannes en ny partiforening.

Det svarer partisekretær Jan Juul Christensen til DK Nyt - på spørgsmål om, hvordan partiets regler egentlig forholder sig til den måde, en lokal personstrid har udviklet sig. Otte måneders uro og udtrykt mistillid mellem to næsten lige store fraktioner har ført til ønsket om en ny partiforening.

I januar blev formanden Tina Beck-Nilsson af en enig bestyrelse indstillet som ny spids, mens den daværende, Gunver Jensen, blev afsat som gruppeformand. En urafstemning afslørede to næsten lige store grupperinger: Beck-Nilsson vandt med 96 stemmer mod Gunver Jensens 91.

Tina Beck-Nilsson er S-spids uanset ny partiforening.

 

 

 

 

 

- Vi har mange kommuner, hvor der er flere lokale partiforeninger, og det er fint. De skal bare opstille på én liste, siger Jan Juul Christensen.

Og kandidaternes tilhørsforhold til den ene eller anden partiforening må heller ikke fremgå på stemmesedlen.

Geografien skal fremgå

To eller flere partiforeninger i Socialdemokratiet betyder også, at der skal oprettes en lokal fællesledelse med en "kommuneformand", der skal tage sig af opstilllingen af kandidater. Den valgte spids kan dog ikke anfægtes nu, slår han fast.

Hvad angår navnet, så ser det foreslåede "Socialdemokratiet 2020 Kalundborg" ikke ud til at gå an, for af navnet skal et geografisk tilhørsforhold fremgå, forklarer han og nævner Faxe Kommune som eksempel. Her er der dels en partiforening med navnet Faxe og én, der hedder Rønnede, Dalby & Omegn.

Derimod er der ikke noget krav om, at man som medlem af den pågældende partiforening skal bo et bestemt sted, hvilket altså åbner for at have to foreninger, der er dannet på baggrund af personlig splittelse. Man kan for så vidt bo i en anden kommune.

I den forbindelse kan det nævnes, at der er enkelte eksempler på, at en københavner både er medlem i en københavnsk partiforening samt i den jyske partiforening, hvor hun tidligere boede. Her kan hun godt stille op i det interne organisatoriske arbejde, men ikke på politiske poster.