Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
De mørkeste kommuner er dem, som lægehelikopterne oftest fløj til i 2019.

Ny nordjysk akuthelikopter har færrest flyvninger

Landets nu fire akutlægehelikoptere fløj i 2019 i gennemsnit på 2,9 opgaver pr. døgn. Danske Regioner fik ret i, at ny helikopter ville få færre flyvninger end de andre.
18. MAJ 2020 10.15

Danmark fik i januar 2019 sin fjerde akutlægehelikopter i Nordjylland, og det har aflastet de tre andre i Ringsted, Skive og Billund.

I 2019 udførte helikopterne fem pct. flere opgaver end året før, men altså fordelt på fire helikoptere og ikke tre, viser årsrapporten fra regionerne, som ejer helikopterne i fællesskab.

Den nordjyske helikopter er placeret i Aalborg, indtil den permanente base i Saltum i Jammerbugt er klar. Den har haft færre flyvningen end de øvrige, nemlig 823, mens Billund-helikopteren toppede med 1.200 flyvninger.

Ønske om flytninger

Dermed får Danske Regioner ret i de betænkeligheder, man udtrykte, da placeringen af den nordjyske helikopter blev besluttet. Regionerne ønskede at få den nye helikopter placeret i Brovst og til gengæld rykke Skive-helikopteren til Herning og Billund-helikopteren til Assens. Det ville give en bedre dækning af landet og en bedre fordeling af opgaverne mellem de fire helikoptere, mente regionerne.

- Baserne i Saltum og Skive kommer til at dække 282.000 borgere, mens Billund og Ringsted så dækker ca. en million borgere. Det kunne godt være fordelt bedre, sagde regionernes formand Stephanie Lose (V) ved den lejlighed.

I alt fløj de fire helikoptere 4.230 ture sidste år. 

  • 2.005 patienter blev fløjet til et hospital.
  • På 918 missioner har akutlægehelikopternes læger ydet lægehjælp på skadestedet, uden at patienterne er blevet fløjet derfra. Disse patienter er i stedet oftest kørt fra skadestedet i ambulance til videre behandling på nærmeste akuthospital eller er erklæret døde på stedet.
  • 1.307 flyvninger blev afbrudt undervejs mod skadestedet i 2019. Oftest afbrydes missionerne, fordi andre præhospitale beredskaber når først frem til patienten og vurderer, at der alligevel ikke er behov for akutlægehelikopteren. Når en mission afbrydes, er akutlægehelikopteren med det samme klar til at blive sendt til andre opgaver.

Antallet af missioner varierer hen over året. Generelt sendes akutlægehelikopterne til flest missioner i sommermånederne. Det skyldes blandt andet vejret. Mørke, regn, blæst og andre vinterlige vejrforhold forhindrer ikke i sig selv akutlægehelikopterne i at flyve, men ved mørkets frembrud skærpes kravene til de forhold, som akutlægehelikopterne må flyve under.

Langt fra universitetssygehuse

Som planlagt flyver helikopterne primært til dele af landet, hvor akut syge og tilskadekomne patienter har langt til specialiseret behandling, og hvor man sparer kostbar tid ved at hente dem i helikopter.

Som det ses på kortet øverst, gælder det især kommunerne i det vestlige, sydlige og nordøstlige Jylland samt de sydlige og vestlige kommuner i Region Sjælland. Herudover har der været en del flyvninger til Bornholm, Ærø, Samsø og Læsø.

Derimod har kommuner tæt på universitetshospitalerne få flyvninger, da en ambulance her er hurtigst.