Ny lov tilllader vagter på togstationer
Justitsministeriet forventer, at der fra 1. august vil blive indsat vagter på flere S-tog-stationer. Fremover kan vagtvirksomheder med torsdagens vedtagelse af et nyt lovforslag udøve vagtvirksomhed på jernbanestationer.
Foto: Thomas Borberg, Ritzau Scanpix

Ny lov tilllader vagter på togstationer

Fra 1. august vil der blive indsat vagter på udvalgte S-togstationer for at skabe større tryghed for passagerne.
11. JUN 2022 8.45

Det vil snart være muligt at møde vagter på DSB's S-togsstationer. Det sker, som følge af at et lovforslag, der tillader vagter på stationerne, er blevet vedtaget. Det skriver Justitsministeriet i en mail.

Ifølge Justitsministeriet forventer DSB, at der bliver indsat vagter på udvalgte stationer fra 1. august.

Det bliver i begyndelsen primært på stationerne på strækningerne fra Københavns Hovedbanegård til Høje Taastrup, Køge og Hellerup. Derudover kommer der vagter på Ringbanen mellem stationerne Ny Ellebjerg og Hellerup.

For mange føler sig utrygge

Ifølge justitsminister Mattias Tesfaye (S) fremsatte regeringen forslaget, fordi der har været eksempler på, at togrejsende har følt sig utrygge på stationerne. Han er derfor glad for, at forslaget blev til virkelighed.

- Alt for mange mennesker føler sig utrygge i den offentlige transport. Der har været problemer med utryghedsskabende adfærd på flere S-togsstationer, og vi har desværre set flere eksempler på modbydelige, voldelige overfald, siger Mattias Tesfaye i en skriftlig kommentar.

- Det bliver nu muligt for vagtvirksomheder at udøve vagtvirksomhed på jernbanestationer. Loven vil blandt andet give mulighed for at indsætte vagter på S-togsstationer til at cirkulere på de stationer, hvor der erfaringsmæssigt er mest ballade og opleves utryghed.

Øget overvågning

Vagterne skal være på S-togstationerne alle ugens dage.

Vagternes ruter vil være fleksible og blive tilrettelagt efter behov. For eksempel hvis der på videoovervågningen observeres situationer, der kræver en øget indsats på den pågældende station. Det skriver ministeriet.

I samme omgang vil DSB indsætte flere medarbejdere i dets overvågningscenter. Samtidig har DSB planer om at udskifte cirka 650 kameraer på 50 S-togsstationer inden udgangen af 2022. Tiltaget er en del af en række forslag, der blev vedtaget torsdag i Folketinget, som skal skabe mere tryghed i nattelivet.

Ritzau