dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Ny klinik samler behandling af diabetes og psykisk sygdom
Patienterne i Fusionsklinikken møder et tværfagligt team med erfaring med både psykisk sygdom og diabetes.
Foto: Region Sjælland

Ny klinik samler behandling af diabetes og psykisk sygdom

Region Sjælland vil øge sundheden for en meget udsat gruppe.
8. SEP 2020 10.15

SJÆLLAND: Region Sjællands nyåbnede klinik Fusionsklinikken behandler som det første sted i landet diabetes og psykisk sygdom under samme tag.  

Fusionsklinikken vil gøre op med, at borgere med både diabetes og psykisk sygdom ifølge flere undersøgelser har langt større risiko for at få komplikationer og dø af deres diabetes, og at de generelt har ringere livskvalitet end personer, som kun lider af diabetes, oplyser regionen.

Patienterne får i klinikken både psykiatrisk behandling, der blandt andet omfatter udredning, justering af medicin og samtaler, og diabetesbehandling, som er den samme som på en almindelig diabetesklinik på sygehuset. 

- Vi ved, at der kan være mange udfordringer, når man lever med flere sygdomme samtidig. Derfor er jeg meget glad for, at vi har lavet Fusionsklinikken, der tænker ud af boksen og giver vores sårbare borgere et tilbud skræddersyet til netop deres situation. Det betyder, at borgere, der for eksempel kæmper med skizofreni og type 2-diabetes, kan få hjælp samme sted, siger Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland.

Tværfagligt team

Behandlingen udføres af et tværfagligt team, der tilsammen har erfaring med både psykisk sygdom og diabetes, og som mødes med patienten og eventuelt pårørende for sammen at lægge en behandlingsplan. Klinikken arbejder også tværsektorielt og kan fx lave videomøder med praktiserende læge, socialpsykiatrien og kommunens sundhedstilbud for at koordinere behandlingen.

Fusionsklinikkens arbejde bygger på den såkaldte F-ACT-model, der går fleksibelt og vedholdende til hver patient.

- Vi ved, at de mest sårbare patienter har svært ved at opsøge behandlingssystemet. Hos os rykker diabetessygeplejerske og psykiatrisk sygeplejerske derfor ud fx til patientens eget hjem som en slags udekørende funktion, hvis vores patienter ikke er i stand til at møde op på klinikken. Kort sagt intensiverer vi behandlingen, når det går dårligt, og nedjusterer senere, når man har det bedre igen, siger Christina Buchholt Renstrøm, der er overlæge i psykiatri og daglig leder af Fusionsklinikken.

Treårigt projekt

Fusionsklinikken er forankret under Psykiatrien Vest i Region Sjælland og drives i tæt samarbejde med Steno Diabetes Center Sjælland og Ambulatorium for Hormonsygdomme på Slagelse Sygehus.

Det er et tre-årigt projekt, der løber fra 2020-2022, og ved fuld indfasning forventes 200 patienter tilknyttet. Fusionsklinikken evalueres i 2022 med henblik på at overgå til drift.

ak