Ny gårdhave kan lave skybrud om til et soppebassin
Gårdhaven skal kombinere klimasikring og almindelig gårdhygge.
Foto: Lendager Group

Ny gårdhave kan lave skybrud om til et soppebassin

Demonstrationshave i København kan håndtere ekstreme skybrud lokalt.

KØBENHAVN: På fredag indvies en nyanlagt gårdhave på Straussvej i Københavns Sydhavn, som skal demonstere, hvordan store mængder regnvand kan håndteres lokalt og bruges som en ressource, fx til leg i gårdhaven.

Det er første gang, at man har skabt en regnvandssø med biologisk rensning, som giver børn og voksne mulighed for at lege med vandet. Rensningen sker ved at lade regnvandet cirkulere igennem et kalklag under græsplænen, som renser vandet til badevandskvalitet. 

- Vores løsning leder regnvand fra tagene ned i render i græsplænen og videre ned til søen. Så pumper vi vandet op til bakken, hvorfra det løber ned ad vandtrappen til klimakanten og tilbage til søen. Dermed har vi skabt et design, der kan håndtere ekstreme skybrud og på den måde aflaste byens kloakker og holde kældre og bygninger tørre, fortæller teamleder Carsten Cronqvist, Hofor, som håber, at projektet vil blive et forbillede for mange flere.

Udover det blågrønne rum i gården er der etableret et væksthus, en frugtlund, en legeplads og et vandlegsområde.

Gårdhaven er et byfornyelsesprojekt ved navn "Fremtidens gårdhave", som er udviklet i samarbejde mellem Københavns Kommune og Hofor.

ak

Læs mere på projektets hjemmeside.