
Den skal give mere effektiv behandling af affaldet, mindre administrativt bøvl, frit valg for virksomhederne, når affaldet skal genanvendes, og mere nytænkning og udvikling på området.
Kun Enhedslisten står uden for forliget, som dermed har tilslutning fra regeringen, Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Dansk Folkeparti.
Der skal bl.a. indføres obligatorisk "benchmarking" på landets omkring 30 forbrændingsanlæg og cirka 125 deponeringsanlæg. Det vil sige, at anlæggene skal organiseres, så effektivitet og priser kan sammenlignes.
KL hilser aftalen velkommen
- Det er godt, at aftalen om affaldssektorens fremtid nu er på plads. Vi bakker op om de rammer, der er lagt for sektoren, og vi er glade for, at vi stadig kan udvikle miljøkvaliteten på affaldsområdet, siger Bjørn Dahl (V), formand for KL?s Teknik- og Miljøudvalg.
Rigtig meget af aftalen er fælles anbefalinger fra affaldssektorens parter tilbage fra 2004. En væsentlig del af aftalen er mere konkurrence og øget gennemsigtighed på markedet for genanvendeligt erhvervsaffald. Virksomhederne kan, når reguleringen er på plads, frit vælge behandlingsanlæg for det genanvendelige affald.
Ifølge aftalen er det stadig affaldsproducentens ansvar at kildesortere affaldet efter gældende regulering. Et andet væsentligt forhold er, at myndigheds- og driftsrollen adskilles, for at undgå sager om særbehandling.
- Det er vigtigt for kommunerne som myndighed, at ansvaret er klart placeret. I aftalen hedder det, at det er vigtigt, at farligt affald behandles rigtigt - det er vi enige i. Vi synes ikke, aftalen om det farlige affald løser problemerne, men vi bidrager gerne til at få en ny model på plads, siger Bjørn Dahl.
Ens og enkle regler for genbrugsstationer
Med aftalen skal kommunerne sikre, at alle virksomheder kan aflevere affald på genbrugsstationen, der i art og mængde svarer til en husholdning. Virksomheder betaler for, at genbrugsstationen stilles til rådighed. De konkrete principper for gebyrberegningen skal afspejle omkostningerne og modvirke krydssubsidiering.
- Genbrugsstationerne har længe været en succes ? nu kommer der ens og enkle regler for brugen af dem ? det vil kommunerne gerne være ansvarlige for.
- Vi vil også arbejde for, at de kommunale renovationsgebyrer bliver mere gennemsigtige og at de kan administreres enkelt. Både af hensyn til brugerne, så de kan se, hvad de betaler for, men også for at kommunerne kan sammenligne gebyrer og udvikle serviceløsninger, siger Bjørn Dahl.
Det vil fremover også blive lettere at få et overblik over regelsættet på affaldsområdet i kommunerne, ligesom vi får bedre data om affald og dermed et bedre grundlag for en effektiv affaldsplanlægning.
- Der har længe været et stort behov for at forenkle reglerne, og vi ser frem til at være med til at udforme nye digitale løsninger med et nyt system for affaldsregulativer og et nyt system til at håndtere de mange data, der er er på affaldsområdet. Så vil vi også bedre kunne dokumentere indsatsen og effekten og udpege områder, hvor vi kan blive bedre, siger Bjørn Dahl.
Endelig indeholder aftalen en ny organisering af forbrændings og deponeringssektoren i to faser. Her er det meget fornuftigt at ministeren afventer at det nye affaldsdirektiv vedtages.
Yderligere informationer fås hos konsulent Anders Christiansen, KL, tlf.: 33703411, e-mail: [email protected]
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.