Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Nu skal rotterne ikke længere i institution

Kommunerne skal installere rottespærrer i børnehaver, plejehjem og hospitaler, ifølge en ny bekendtgørelse fra miljøministeren

Flere rotter i kloaknettet betyder flere ubudne gæster på plejehjem, daginstitutioner og skoler. Det vil miljøminister, Ida Auken (SF), have stoppet, og derfor skal kommunerne installere rottespærrer i kloakker ved offentlige institutioner, så rotterne ikke kan komme ind.

- Daginstitutioner, plejehjem og skoler må lukke og rengøres i ugevis, når rotter myldrer ud ad kloakkerne. Rotter koster samfundet millioner af kroner hvert år, men med en rottespærre kan man bremse rotterne i at komme ind. Det her er et godt eksempel på, at vi kan spare penge og samtidig hindre, at folk bliver syge, siger Ida Auken.

Den nye bekendtgørelse er netop sendt i høring.

Rotteskader for millioner
Antallet af rotter er steget støt de sidste 20 år, og det medfører øget risiko for smitsomme sygdomme. Gnavende rotter laver desuden omfattende ødelæggelser på kloaknet og bygninger. Miljøministeriet har vurderet, at skader fra rotter løber op i mellem 100 og 200 mio. kr. om året.

- Kommunerne bruger omkring 90 mio. kr. på rottebekæmpelse hvert år, og den billigste rottespærre koster 1000 kr. Det siger sig selv, at de penge hurtigt er tjent ind, for alene rengøring af en rotteinficeret institution koster nemt flere hundredtusinde kroner. Det er også bedre for miljøet, for med rottespærrer undgår vi at lægge store mængder gift ud til fare for dyr og mennesker, siger Ida Auken.

Med de øvrige nye tiltag i bekendtgørelsen vil kommunerne kunne spare 27,3 mio. kr. om året på tilsynet med rotter i landområder. Disse penge skal bl.a. bruges på rottespærrer.

Foto: http://www.flickr.com/photos/[email protected]/4146908871/sizes/z/in/photostream/

lcl