DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Nordjysk forskning skal helt ud i sandkassen
Forskningen skal tage udgangspunkt i børnenes dagligdag i seks nordjyske kommuner.
Foto: Colourbox / Aalborg Kommune

Nordjysk forskning skal helt ud i sandkassen

Seks kommuner indgår i nyt forskningsprojekt, hvis mål er at styrke kvaliteten i dagtilbud.
3. JUL 2020 9.13

Børnenes hverdag i dagtilbuddene bliver centrum for et nyt forskningsprojekt, som skal foregå helt ude i sandkassen hos børn og pædagoger.

Seks nordjyske kommuner - Aalborg, Frederikshavn, Hjørring, Thisted, Vesthimmerland og Rebild - er gået sammen med Professionshøjskolen UCN om en ph.d.-satsning, som skal skabe ny viden om det pædagogiske arbejde i dagtilbud, oplyser Aalborg Kommune.

- Det er vigtigt, at der bliver forsket i børnenes hverdagsliv, eftersom de bruger mange timer i dagtilbud, og det er vigtigt, hvad vi tilbyder dem, som kommuner og samfund. Det, som gør projektet særligt interessant er, at vi gerne vil udvikle viden, der er så tæt på børnenes hverdag og pædagogernes praksis som muligt, fortæller Oline Pedersen, som er docent ved Professionshøjskolen UCN.

Tre temaer

I forskningen bliver der arbejdet med tre temaer: Leg og æstetik, in- og eksklusion i hverdagens praksis i dagtilbud samt praksisnært kvalitetsarbejde i dagtilbud.

De tre ph.d.-stipendier er netop slået op, og det ene vil være tilknyttet Aalborg Universitet, mens de øvrige to vil være tilknyttet Oslo Metropolitan University. Al forskningen tager udgangspunkt i de nordjyske dagtilbud.

Ifølge Oline Pedersen forventer man at udvikle ny viden, som løbende kan gavne arbejdet i de involverede dagtilbud.

Anvendelig viden

Det er da også vigtigt for de involverede kommuner, at resultaterne fra forskningen kan ses helt ude ved børn og forældre, fortæller Rikke Beha, Leder i Center for Børns Udvikling i Aalborg Kommune.

- For os som kommune er det vigtigt, at vi løbende er i dialog med de ph.d.-studerende, så forskningen bliver anvendelig og udvikler praksis undervejs. Det kommunale præg, vi har sat på projektet, er, at vi ikke kun ønsker fokus på det pædagogiske personale, men også på børnenes og familiernes stemme. Så i bund og grund skal det være betydningsfuldt for børn, familier og det pædagogiske personale, siger hun.

Projektet løber fra efteråret indtil 2025, og der er afsat et samlet budget på knap fem mio. kr. til det.

ak