Målrettet indsats:
Nordjylland har størst fald i knoglebrud hos ældre

KORT NYT27. MAJ 2021 6.13

NORDJYLLAND: Den sundhedsaftale, som Regionsråd Nordjylland vedtog på osteoporose-området i 2015, bærer nu frugt. Regionen er nemlig den, som har haft størst fald i hoftebrud blandt ældre med 30 pct. færre hoftebrud over en 15-årig periode. Et fald fra godt 1.000 til under 700 om året fra 2005 til 2020. Aftalen beskriver en klar rollefordeling mellem både hospitaler, praktiserende læger og kommunerne, hvor både de praktiserende læger er undervist i, hvad de skal være opmærksomme på, og hvordan de henviser til undersøgelse på hospitalet.

10 af de 11 nordjyske kommuner har også dedikerede osteoporose-tilbud med forebyggelse og genoptræning. Desuden scanner de nordjyske hospitaler ca. 12.000 patienter om året for knogleskørhed, hvilket er en stigning på over 50 pct. på fem år, oplyser regionen.

- Først og fremmest er der oprustet på diagnostik. På hospitalerne har vi fået flere knoglescannere, og vi har undervist de praktiserende læger i, hvad de skal være opmærksomme på, og hvordan de henviser til undersøgelse på hospitalet, forklarer professor og overlæge ved Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, Peter Vestergaard.

ibs

Se undersøgelsen (på engelsk).