Siden foråret har Nordjyllandsværket, der leverer fjernvarme til 110.000 nordjyder, fået store mængder kul fra den kontroversielle Cerrejón-mine i Colombia. Det skriver det undersøgende medie Danwatch.
I kølvandet på invasionen vedtog EU i april at boykotte netop russisk kul. Det tvang Nordjyllandsværket til at handle hurtigt, da værket modtog al sit kul fra Rusland. I stedet vil Nordjyllandsværket i 2022 importere 172.000 ton kul fra Colombia. Det viser aktindsigt, som Danwatch har fået. Kullet kommer især fra Cerrejón-minen, der kritiseres for sit enorme vandforbrug og systematiske krænkelse af miljø- og menneskerettigheder.
Cerrejón-minen ejes af det schweiziske firma Glencore. Tidligere i år accepterede den økonomiske samarbejdsorganisation OECD en række klager mod Glencore i forbindelse med minen. Ifølge klagerne har Glencore tilsidesat deres forpligtelser til at beskytte miljø og menneskerettigheder, hvilket bringer dem på kant med OECD's retningslinjer.
I god tro
Hos Nordjyllandsværket kan de godt se problemet:
- Vi har ikke gjort forarbejdet godt nok. Vi har handlet i god tro, men det er ikke godt nok. Vi var pressede af situationen, når vi ikke længere kunne få russisk kul. Men vi har ikke levet op til vores egne standarder, siger Per Clausen (EL), som er bestyrelsesformand for Nordjyllandsværket til Danwatch.
Som en række andre kraftværker i Danmark, var Nordjyllandsværket stoppet med at få kul fra Colombia, efter en række historier i 2016 afslørede problemer ved minerne og døbte det ‘blodkul’. Hos Nordjyllandsværket antog man dog i foråret 2022, at forholdene var blevet bedre.
- Vi troede, at det her kul fra Colombia var i orden i forhold til menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder. Vi gik jo tidligere ud af colombiansk kul, men nu troede vi, at kul fra Colombia var blevet i orden. Men det er vi så blevet opmærksomme på, ikke er tilfældet, siger Per Clausen.
Cerrejón-minen bruger helt op til 30 millioner liter om dagen med det resultat, at flere floder i området er blevet udtørret og tusindvis af mennesker er efterladt uden vand. Samtidig kædes minen sammen med trusler og angreb på aktivister. Minen er også skyld tvangsforflytninger, ekspropriation og store miljøødelæggelser.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.