Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Ni plejehjemsbeboere smittet og fem døde i sidste uge

Smitten på landets plejehjem er på vej ned igen. Forsøg på at holde coronaen ude giver dilemmaer.

Smitten med coronavirus er så småt på vej ned igen, og det gælder også på landets plejehjem.

I sidste uge blev ni beboere fordelt på fire forskellige plejehjem testet positive, viser en opgørelse fra Statens Serum Institut. 

Til gengæld døde fem beboere i sidste uge, mens de var smittet med covid-19.

Smitten var næsten forsvundet fra landets plejehjem hen over sommeren, men i september gik det galt igen. I uge 37-39 var der henholdsvis 15, 18 og 21 nye smittede plejehjemsbeboere, hvorpå det altså faldt igen i sidste uge til ni.

Det er stadig langt under de 114 beboere, som blev testet positive på bare én uge omkring 1. april, da det så værst ud.

De ni smittede beboere i sidste uge bor fordelt på to plejehjem i Region Syddanmark, et i Hovedstaden og et i Nordjylland. De blev fundet blandt 538 beboere, som fik svar på en test i løbet af ugen.

Styrelse bestemmer

Frygten for, at smitten breder sig, har ført til en svær balancegang i mange kommuner. I går anklagede Alzheimerforeningen i et åbent brev til Folketinget næsten halvdelen af landets kommuner for at have frihedsberøvet beboere ulovligt i foråret, fordi man forhindrede dem i at forlade deres bolig i et forsøg på at undgå smitte.

Kommunerne må kun indføre besøgsrestriktioner, når det sker efter påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

På Samsø er borgmester Marcel Meijer (S) imidlertid bekymret over, at styrelsen nu har pålagt kommunen igen at åbne for besøgende på øens plejehjem, skriver TV2 Østjylland.

- Hvis man først skal vente på at smitten komme ind på plejehjemmet, før man lukker det, så synes jeg, det er alt, alt for sent. Vi har kun ét plejehjem og én plejegruppe, og hvis vi først får konstateret smitte blandt vores ansatte, hvor skal vi så hente andet personale fra, spørger Marcel Meijer.

82 smittede medarbejdere

111 medarbejdere inden for sociale område over hele landet er blevet testet positiv siden sidste mandag, heraf 82 på plejehjem, viser tal fra Statens Serum Institut. 

I samme periode er 102 ansatte i sundhedsvæsnet testet positiv, heraf 72 på hospitaler. 

I alt er 1.450 medarbejdere på plejehjem blevet testet positive, siden pandemien startede. Det er 1,17 pct. af samtlige medarbejdere i gruppen.

Blandt samtlige danskere er 0,52 pct. testet positive siden foråret.