Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Jacob Bjerregaard (S) og Frank Jensen (S) i januar 2020, da de begge stadig var borgmestre.
Foto: Jens Nørgaard Larsen, Ritzau Scanpix

Ni borgmestre skifter ud i denne periode og 11 stiller ikke op igen

Seks S-kommuner og en K-kommune har allerede skiftet politisk overhoved.
11. JAN 2021 15.32

Syv kommuner har i denne periode fået ny borgmester, og to har aftalt skifte senere på året. Yderligere 11 borgmestre har tilkendegivet, at de ikke stiller op igen til KV21.

Hele seks af de syv borgmestre, der allerede er skiftet, er fra Socialdemokratiet. Tomas Breddam afløste i Roskilde Joy Mogensen, da hun blev minister. Britt Jensen lavede et aftalt skifte med veteranen Erik Nielsen i Rødovre, og Frands Fischer gik ind i stedet for Jørgen Gaarde i Skanderborg, da han ikke ville risikere for megen stress.

Bornholm overraskede Winni Grosbøll med at stoppe midt i det hele på grund af nyt job og er afløst af Thomas Thors, mens det i København ikke var med Frank Jensens gode vilje, at han mistede opbakning i #MeToo-bølgen og må se sig erstattet af Lars Weiss. Senest har Steen Wrist afløst Jacob Bjerregaard i Fredericia efter et forløb, der har givet voldsomme dønninger, lige nu med en fritstillet kommunaldirektør.

Simon Aggesen (K) afløste tidligt i perioden Jørgen Glenthøj (K) på Frederiksberg, mens Lars Krarups (V) tilbagetrækning i Herning bliver i august - forholdsvis få måneder før valget. Han afløses af Dorte West (V). Helt aktuelt giver borgmester i Gentofte Hans Toft (K) værdigheden videre til Michael Fenger (K) til maj.

Af de 11 borgmestre, der indtil videre har kundgjort deres stop efter denne periode, er fire fra S: Viggo Lynghøj i Struer, Ole Wej Petersen på Ærø, Ole Bollesen i Syddjurs og så Ole Bjørstorp i Ishøj, der i et heftigt opgør blev vraget som S-spids til fordel for Merete Amdisen.

I Venstre har seks borgmestre valgt at stoppe efter perioden: H.P. Geil i Haderslev, Egon Fræhr i Vejen, Erik Buhl Nielsen i Varde, Ib Kristensen i Billund, Jørn Pedersen i Kolding - og som den eneste ikke-jyske John Engelhardt i Glostrup.

Tillige har Alternativets enlige borgmester, Sofie Valbjørn på Fanø, besluttet at stoppe efter en enkelt periode. 

Nogle vil måske savne Tønder i denne opremsning, hvor Henrik Frandsen, der begyndte perioden som V-borgmester, siden blev vraget som ny spids til fordel for Martin Iversen og til gengæld stiller op som borgmesterkandidat på den nye Tønder Listen.