Aftalen gør det nemmere for både syddanskere og nordtyskere at udnytte mulighederne på begge arbejdsmarkeder. Det mener regionsrådsformand Carl Holst (V) oven på underskrivelsen af partnerskabsaftalen, som blev indgået onsdag den 27. juni i Hedeby ved Slesvig i fællesskab med Slesvig-Holstens ministerpræsident Peter Harry Carstensen.
- Før var vi meget fokuseret på den nære grænseregion Sønderjylland-Slesvig. Det vil vi også være i fremtiden. Men nu vil vi også inddrage langt flere aktører fra hele Syddanmark i dette arbejde. Og Holsten bliver også en aktiv part i samarbejdet, sagde Carl Holst (V).
Et skridt videre
Den oprindelige samarbejdsaftale mellem Slesvig-Holsten og det tidligere Sønderjyllands Amt stammer tilbage fra 2001. Forbedringerne ved den nye partnerskabsaftale er, at den bringer det dansk-tyske samarbejde et skridt videre.
Den ny geografi og struktur på dansk side gør det helt oplagt, at der nu kommer en ny akse for samarbejde - nemlig mellem Kiel og Vejle.
- Jeg er sikker på, at der vil komme en positiv afsmitning fra samarbejdet i den nære grænseregion til hele Syddanmark og Holsten. Se blot, hvad der sker på arbejdsmarkedet i disse år. Allerede i dag er der flere tyske grænsependlere, som arbejder i Danmark længere væk fra grænsen end i Sønderjylland, sagde Carl Holst.
EU-støttemidler
Samarbejdet er i dag i høj grad drevet af den regionale politik og med hjælp fra EU's støttemidler. Men visionen i samarbejdet er, at det er borgerne, der bliver de vigtigste aktører i samarbejdet. Derfor satser den ny partnerskabsaftale på at være så konkret som mulig overfor borgerne. Det gør den ved, at man hvert år laver en ottepunktet årsplan for de nye aktiviteter i det kommende år.
Sundhedsområdet er blandt de mest markante områder, der er med i årsplanen for 2007. Region Syddanmark har således indgået en aftale med Universitetshospitalet i Kiel/Lübeck om strålebehandling, når ventetiderne i Danmark ikke ellers kan overholdes.
Universitetssamarbejde
På universitetsområdet er der netop indgået en rammeaftale mellem Syddansk Universitet og Kiels Universitet. Universitetsbibliotekerne er gået i gang. Administrativt er der fra tysk side interesse for Syddansk Universitets karrierecenter, praktikdatabase, studievejledning og internationale markedsføring.
Indenfor vedvarende energi er der fra dansk side ved at finde en passende reaktion på det stort anlagte tyske fyrtårnsprojekt. Desuden er der reserveret en økonomisk ramme til et demonstrationsprojekt i Sønderjylland for mikro-kraftvarme baseret på bioenergi. Der er også fra dansk side givet penge til logistik-projektet Padborg-Flensborg.
Endelig vil turistorganisationerne gerne øge hastigheden for udvikling af fælles produkter indenfor især det maritime, cykelturisme, kulturevents og natur.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.