Beredskabet i gang med at pumpe vand ved Bygholm Sø.
Foto: Horsens Kommune

Nedbøren presser åerne fulde og beredskaberne på natarbejde

Blandt andet Holstebro, Horsens, Kolding og Vejle er ramt af oversvømmelser. Beredskaberne hjælper hinanden med mandskab og materiel.
18. FEB 2020 10.20

HOLSTEBRO / HORSENS / KOLDING: Oversvømmelser er i denne uge en realitet i flere jyske kommuner efter ugevis med vedvarende regn. Og de ansatte i de jyske beredskaber har hjulpet hinanden med materiel og mandskab på kryds og tværs.

I Holstebro står især havehuse i to haveforeninger tæt ved Storåen under vand. Ikke mindst efter at kommunen mandag var nødt til at lukke vand ud af den opdæmmede vandkraftsø.

Ifølge kommunens prognose vil vandstanden i Storåen fortsat stå over 'begyndende oversvømmelse', men er stadig otte centimeter under oversvømmelsen i 2015, skriver Dagbladet Holstebro.

I Horsens har de 91 beboere i 11 boligblokke nær Bygholm Sø kunnet vende tilbage igen efter en enkelt nat væk hjemmefra, oplyser Horsens Folkeblad. Området er dog stadig afspærret.

Myndighederne havde her frygtet, at meget store mængder vand i Bygholm Sø kan skabe så meget pres på et dige, at det ville briste og forårsage en større oversvømmelse, men mandag oplyste kommunen, at vandstanden var faldende.

Via Facebook sendte kommunen en stor tak til Beredskabsstyrelsen Midtjylland, der havde 60-70 folk ude, og derudover var der ekstra hjælp fra Haderslev og Thisted. Hele dagen og aftenen i går samt i nat indtil klokken fire har beredskabet pumpet vand ud af Bygholm Sø.

I Kolding slap havnen, der ved tidligere oversvømmelser har stået under vand, for oversvømmelser i denne omgang. Det skyldes, at vandmasserne kom et helt andet sted fra end for eksempel sidste år, skriver JydskeVestkysten.

- De andre år er vandet løbet fra havet og ind, denne gang er det al det regnvand, der er kommet de sidste to-tre uger, som er skyllet fra land og ud mod havet. Vandet har ikke kunnet komme under broerne, og så sker der en ophobning, forklarer Hans Egon Berndorff, indsatsleder og beredskabsinspektør ved TrekantBrand.

Ifølge ham talte beredskabet 59 mand, som bestod af folk fra TrekantBrand, politiet og kommunen.

Gratis sandsække revet væk
I Vejle gik Grejs Å over sine bredder og oversvømmede mange steder marker og veje både i og udenfor byområder, oplyser Vejle Amts Folkeblad.

Kommunens højvandsvagt Paul Landsfeldt konstaterer ekstrem høj vandstand i åerne og glæder over, at mange borgere har lyttet til DMI og kommunens advarsler og hentet gratis sandsække for at beskytte sig mod vandet. Sandsækkene blev revet væk. Frivillige brandmænd fra TrekantBrand arbejdede på højtryk søndag aften med at fylde sand i sække. 

Februar har været meget regnfuld. Gennemsnitligt faldr der 58 millimeter regn i løbet af måneden, men blot 17 dage inde var der faldet 74 millimeter. Særligt i de centrale dele af Jylland, som Grindsted, Vejle, Kolding, Horsens, Silkeborg og Herning, er der faldet meget regn, forklarer Mikael Scharling, der er klimatolog hos DMI til DR Nyheder.

- Det er voldsomt meget nedbør. Det betyder jo, at hele jorden er fuldstændig mættet med vand, så den nedbør, der falder, skal ud i åerne, og det giver selvfølgelig et voldsomt pres på åerne.  

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
DK Job