
HELSINGØR: Efter tre års tovtrækkeri underkendte Energiklagenævnet i oktober 2014 en klage fra naturgasselskabet HMN og gav Forsyning Helsingør medhold i, at det er samfundsmæssigt rentabelt at udvide fjernvarmenettet med otte nye områder. Den afgørelse får nu HMN til at gå rettens vej og hive Energiklagenævnet i retten - i et civilt søgsmål.
Forsyning Helsingør var efter nævnets afgørelse ellers klar til en udvidelse af fjernvarmenettet efter en plan, godkendt af Helsingør Kommune: Otte nye områder, som vil blive tilsluttet det eksisterende fjernvarmenet, og som har været en torn i øjet på HMN, der leverer naturgas til de nye områder og ikke mente, at Forsyning Helsingørs beregninger for rentabiliteten af udvidelserne var korrekte.
HMN vurderer, at den årelange strid kan få principiel betydning i store dele af landet, når den engang bliver afgjort ved domstolene. Danmarks største naturgasselskab, HMN Naturgas I/S, stævner nu Energiklagenævnet ved retten i et civilt søgsmål.
- Jeg medgiver, at det er højst usædvanligt, at et energiselskab ligefrem trækker et uafhængigt nævn i retten. Men sagen er principiel og handler ikke blot om projektet i Helsingør. Hvis det lokale forsyningsselskab i Helsingør får lov til at gennemføre sit fjernvarmeprojekt, kan det få betydning mange steder rundt om i landet, siger administrerende direktør i HMN Naturgas I/S, Susanne Juhl.
Forskellige tal
Forsyning Helsingør peger på, at projektet vil medføre et samfundsøkonomisk overskud på 13 mio. kr. Men Ifølge HMN Naturgas I/S vil det snarere give et samfundsøkonomisk underskud på mindst 65 mio. kr.
- Vi mener, at beregningerne og forudsætningerne på en lang række områder er urigtige. F.eks. regnes der med, at der kun er 1.206 bygninger med naturgas i området. Men det fremgår sort på hvidt af vores adresseliste, at vi forsyner 1.354 bygninger. Selvom det måske ikke lyder af meget, gør det en markant forskel for projektets samfundsøkonomi. Et andet eksempel er, at Helsingør Forsyning opererer med, at bygningerne har et varmebehov, der er markant større, end det rent faktisk er målt til. Det er utroligt, at projektet har fået lov at passere forbi på et så tvivlsomt grundlag, mener Susanne Juhl.
Tik dknyt siger energichef i Forsyning Helsingør, Peter Kjær Madsen, at juridisk set kan selskabet godt fortsætte udrulningen af sine planer om at forsyne de nye områder med fjernvarme. En plan, bestyrelsen endeligt skal godkende til efteråret. Planen er som beskrevet både godkendt af Helsingør Kommune og Energiklagenævnet.
HMN Naturgas I/S er moderselskabet i HMN Naturgas-koncernen, som ejes i fællesskab af 57 kommuner i hovedstadsområdet, Nordsjælland og Midt- og Nordjylland. Selskabet distribuerer gas til ca. 2/3 af alle naturgaskunder i Danmark.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.