Moderaterne kom godt fra start med vælgererklæringer
Lars Løkke Rasmussens nye parti Moderaterne holder fra starten en meget høj kadence i indsamlingen af vælgererklæringer.
Foto: Bax Lindhardt, Ritzau Scanpix

Moderaterne kom godt fra start med vælgererklæringer

Efter tre dage er Lars Løkke Rasmussens nye parti med hidtil uset hastighed godt på vej til et par tusind vælgererklæringer.
25. JUN 2021 10.46

Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne er i løbet af tre dage godt på vej til et par tusind vælgererklæringer. En kadence, der slår alle andre partiers hidtidige hastigheder i ræset mod opstillingsberettigelse. Moderaterne er dermed nået den første tiendedel af vejen.

Moderaterne blev godkendt af Valgnævnet 16. juni, som derfor var første dag, interesserede kunne melde sig som stillere med bekræftelse tidligst en uge efter. Første dag med bekræftede vælgererklæringer var således onsdag i denne uge, og her på tredjedagen er partiet nået længere, end de fleste andre har skullet bruge måneder til.

Fremdriften i underskriftindsamlingen sættes i relief af tallene for de indtil nu eneste to partier, der er lykkedes med at blive opstillingsberettigede, Kristendemokraterne og Veganerpartiet. Bedste delresultat for de to, da de stadig indsamlede vælgererklæringer, var 3.258 underskrifter til Kristendemokraterne og 4.433 til Veganerpartiet, men det var tallet for en måned (henholdsvis november 2019 og juli 2020).

Omkring halvdelen af de antal har Lars Løkke Rasmussens nye parti altså hentet på blot tre dage. Allerede på andendagen torsdag havde Moderaterne vundet mere momentum end Momentum, et parti stiftet af Theresa Scavenius et års tid efter, hun blev vraget som leder af Alternativet. Partiet er efter tre måneder nået op på 1.170 vælgererklæringer, et antal som Moderaterne passerede torsdag ved middagstid.

Der kræves 20.182 godkendte vælgererklæringer for at kunne opstille til førstkommende folketingsvalg. Antallet er en 175.-del af samtlige gyldige stemmer ved FV19.

Moderaterne havde fredag kl. 10.45 indsamlet 1.643 vælgererklæringer, fremgår det på vaelgererklaering.dk.

Et andet afhopperparti, Frie Grønne stiftet af tidligere folketingsmedlemmer for Alternativet, er efter ni måneder lige på vippen til at nå de 15.137 vælgererklæringer, som betyder, at de er nået tre fjerdedele af vejen. Fredag kl. 10.45 var antallet 14.499.