Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Midtjylland vil undersøge forbruget af ADHD-medicin

Midtjyllands regionale lægemiddelkomité har besluttet at undersøge, om der bruges for lidt, for meget og om medicinen udskrives til de rette patienter
10. OKT 2011 10.57

MIDTJYLLAND: Gennem de sidste tre år har forbruget af ADHD-medicin været stigende. Især når det gælder brugen af medicin til voksne. ADHD er en psykiatrisk lidelse, og medicinen er egentlig udviklet til børn.

Stigningen gælder hele landet, men Region Midtjylland er den region, der har den markant største stigning. På den baggrund har lægemiddelkomitéen besluttet at iværksætte en undersøgelse.

- Vi vil finde ud af, hvordan vi sikrer, at ingen går uden at få en behandling, som kunne hjælpe dem. Men samtidig vil vi også sikre, at ingen får en behandling, som de ikke skulle have haft - eller at de får udskrevet medicinen, men sælger den videre, siger cheflæge Jørgen Schøler Kristensen, der er formand for komitéen.

Han gætter på, at forbruget er højest i Region Midtjylland, fordi Århus Universitetshospital, Risskov, er meget offensive med forskningen i ADHD.

- Forbruget er jo begyndt med en masse børn, der har fået det bedre, og så har man opdaget, at medicinen også hjælper nogle voksne, forklarer Jørgen Schøler Kristensen.

Så når komitéen nu sætter fokus på forbruget, er det dels fordi forbruget i regionen er så meget højere end i resten af landet. Men også fordi psykiaterne er begyndt at råbe vagt i gevær.

- Psykiaterne er begyndt at se patienter, der har fået så store doser, at de måske har udviklet et misbrug. I skadestuerne er man også begyndt at få patienter ind, der er påvirkede af medicinen, men som ikke har fået den ordineret - og det kan tyde på, at den kommer ud på det sorte marked, hvor den absolut ikke skal være, fortæller han.

Alligevel er Jørgen Schøler Kristensen ikke parat til at konkludere, at forbruget ER for stort i Region Midtjylland.

- Det er jeg slet ikke sikker på. For hvis vi sammenligner os med vores nordiske naboer, har de et højere forbrug. Derfor må vi være åbne overfor undersøgelsens konklusioner. Forhåbentlig bliver vi klogere på - ikke kun om vi giver for lidt eller for meget - men om vi giver medicinen - og følger op på den - på den rigtige måde, siger han.

mou

Fakta
Lægemiddelkomiteens undersøgelse skal blandt andet afdække:

* Hvor stor en andel af befolkningen, der forventes at skulle være i behandling for ADHD fordelt på børn, unge og voksne

* Hvordan diagnosen stilles hos såvel børn og unge, som voksne med henblik på at sikre, at de rigtige patienter modtager behandling

* Hvordan sikrer den bedste opfølgning, så patienterne hverken bliver under- eller overbehandlede

*Omfanget af misbrug af ADHD-medicinen, og hvordan et sådant misbrug minimeres

*Lægemiddelkomiteens undersøgelse og videre indsats vil blive koordineret med statslige initiativer i bl.a. Sundhedsstyrelsen.