Midnatslukning førte til "markant" fald i vold

"Naturligt eksperiment" under coronaen viser klar sammenhæng mellem niveauet af nattelivsaktiviteter og mængden af vold.

Lukning eller begrænsning af nattelivet medfører et "markant" fald i volden i områder, hvor der er udskænkningssteder. Og volden opstår ikke i samme omfang andre steder i stedet, konkluderer en undersøgelse, som er foretaget af forskere fra Roskilde Universitet og støttet af Det Kriminalpræventive Råd.

- Corona-nedlukningerne har fungeret som et naturligt eksperiment, hvor vi har kunnet vurdere sammenhængen mellem forskellige niveauer af nattelivsaktiviteter og mængden af vold. Vores analyse viser, at der er en klar sammenhæng, og at volden centrerer sig helt lokalt i små områder, hvor der er mange udskænkningssteder, siger professor MSO Anders Ejrnæs fra Roskilde Universitet, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Ifølge undersøgelsen varierer antallet af anmeldelser for vold i samfundet i takt med aktiviteten i nattelivet. Der var 66 pct. mindre vold end normalt i nattelivsområder, da udskænkningsstederne skulle lukke kl. 24, og overraskende for forskerne rykkede volden ikke andre steder hen.

- Vi havde en hypotese om, at der ville være en forskydning til rekreative områder, såsom parker og lignende, men det har ikke været tilfældet. Det tydeliggør, at der er en stærk sammenhæng mellem steder med mange udskænkningssteder og mængden af vold, siger Anders Ejrnæs.

Ritzau

Se undersøgelsen.