Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Middelfart vinder Byplanprisen

Borgmester Steen Dahlstrøm (S) fra Middelfart fik i går overrakt Byplanprisen for kommunens havneomdannelse
7. OKT 2011 12.54

MIDDELFART: Byplanprisen 2011 gik til Middelfart. Prisen blev overrakt på Det Danske Byplanmøde, der holdes i Aalborg. På byplanmødet deltog 600 planlæggere og politikere fra hele landet.

Middelfart blev indstillet til Byplanprisen fordi kommunens omdannelse af havnefronten er et eksempel på en realiseret planlægning, der viser, at klare politiske visioner forenet med et konstruktivt samarbejde med private investorer og foreninger kan skabe et positivt resultat uden, at der gives køb på planens hovedidé.

Som i mange andre byer stod man med en erhvervshavn, der var for lille og urentabel. De centralt beliggende arealer skulle derfor benyttes til andet formål, og i Middelfart lagde man fra starten vægt på at skabe liv på havnen, og man har gennem hele forløbet holdt fast i, at man ønskede en blanding af forskellige byfunktioner.

Funktionsblanding
Derfor består havnepromenaden foruden Kulturøen nu også af en lystbådehavn, boliger og erhverv. Der blev bygget 30 private boliger på de attraktive grunde, og i et tæt samarbejde med bygherren blev de omkringliggende udearealer sat i stand. Der blev plads til en cafe, volleyballbane og en vandtrappe. Resultatet er blevet en transparent havnefront, med blandet bebyggelse, rekreative funktioner og parkering i kælder.

Der var tre nominerede til årets pris: Thisted kommune for "Det gode liv ved kysten", Ringby-Letbanesamarbejdet for en samlet byvision for et bælte omkring København, og endelig Middelfart kommune for havneomdannelse med fast kurs. 

Byplanprisen uddeles hvert år til en kommune, en region eller en organisation, som har gjort en særlig indsats for at fremme gode og smukke bymiljøer og landskaber. Prisen er indstiftet af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening.

srl