Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Mange forældre til børn med handicap oplever deres forhold til kommunen som en kamp. Det er lykkedes at bryde det mønster i forsøget 'Tættere på familien'.
Foto: Tobias Nicolai, Ritzau Scanpix

Mere tid til socialrådgiveren sparer penge til børnehandicap

Både forældre og sagsbehandlere blev mere tilfredse, og kommunen sparede 6,3 mio. kr. Det er resultatet af et treårigt forsøg på børnehandicap-området i Aarhus.
22. APR 2020 15.55

AARHUS: Familierne blev markant mere tilfredse, da Aarhus Kommune i projekt 'Tættere på familien' valgte at give sagsbehandlere og andre rådgivere færre sager og dermed mere tid pr. familie, hvor et barn har et handicap.

Og ikke nok med det: Kvaliteten af sagsbehandlingen blev bedre, både set fra rådgivernes og familiens side, og kommunens udgifter faldt med 6,3 mio. kr. Det er konklusionen i en evaluering af projektet, som har kørt i tre år fra 2016 som en afprøvning af den såkaldte Sverigesmodel. Sideløbende har man haft en kontrolgruppe at sammenligne med.

Besparelserne fremkom ved, at udgifterne til familierne i projektet har været lavere end i kontrolgruppen, så det har mere end opvejet den ekstra lønudgift. En af årsagerne til den lavere udgift kan være, at der har været færre nye anbringelser. 

Det er dog ikke lykkedes at øge forældrenes trivsel, hvilket evalueringen undrer sig over. Dog er de involverede forældre mindre sygemeldt end i kontrolgruppen, men langt hovedparten tilkendegiver, at det er svært at passe et fuldtidsarbejde, når man har et barn med handicap.

Bliver standard

De positive effekter ved forsøget glæder social- og beskæftigelsesrådmand, Kristian Würtz (S):

- Forældre til børn med handicap i Aarhus har tidligere givet udtryk for, at relationen til deres rådgiver i socialforvaltningen minder mere om en kamp end et tæt samarbejde, og det er noget, jeg har haft et stærkt ønske om at få ændret på, siger han.

Han vil nu have forsøgets tilgang bredt ud til flere. Foreløbig er tilgange udvidet fra 10 til 25 pct. af sagerne på området, og hvis de gode resultater fastholdes, er rådmandens ambition at gøre tilgangen til standard.

Evalueringen er lavet af Metodecentret, som er selvejende institution med Aarhus, Herning, Norddjurs, Viborg, Randers og Hillerød kommuner samt Region Midtjylland med ombord.

ak