Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Under corona :
Markant færre indlægges med hjerteproblemer

Antallet af patienter på hjerteafdelingerne i Region Midtjylland er faldet voldsomt under corona. Det er bekymrende, mener overlæge og Hjerteforeningen.
26. APR 2020 9.15
TEMA: Corona

MIDTJYLLAND: Antallet af borgere i Region Midtjylland, der bliver indlagt akut på hjerteafdelingerne, er faldet, siden Danmark lukkede ned den 11. marts. Det viser tal fra regionen.

Sammenligner man med samme tid sidste år, så bliver der indlagt markant færre med mistanke om alvorlige hjerteproblemer som en blodprop i hjertet, skriver TV Midtvest.

Eksempelvis var der fra den 23. til den 29. marts 40 indlæggelser i regionen. I samme uge sidste år var det tal på 58.

Et af de steder, hvor de har oplevet udviklingen, er på Regionshospitalet i Viborg.

- Da corona-epidemien var på sit allerhøjeste, oplevede vi et markant fald i folk, der blev akut indlagt med symptomer, man bør reagere på. Det kan være symptomer som ondt i brystet, trykken i brystet, der stråler op i halsen eller ud i armen, pludselig opstået åndenød, eller hvis man pludselig besvimer, siger ledende overlæge på hjerteafdelingen, Jens Refsgaard.

Flere årsager til fald

Overlægen kalder faldet tankevækkende, og han er bekymret for, om folk med symptomer holder sig væk fra både egen læge og sygehuse af frygt for covid-19.

- Jeg tror, at - lidt ærgerligt - har vores potentielle patienter taget et hensyn til afdelingerne, fordi de har tænkt, at de havde så meget andet at se til i øjeblikket. Men det er vigtigt at sige, at der har været et velfungerende sundhedsvæsen 24 timer i døgnet – også under det her, og det er der fortsat, forklarer han.

Mulige årsager til faldet kan også være frygten for at blive smittet med covid-19, hvis man bliver indlagt, lyder det. Men det skal man heller ikke frygte.

- Der er det vigtigt at sige, at vi tager alle tænkelige forholdsregler, hvis man kommer på sygehuset, siger Jens Refsgaard.

Lige nu har mange desuden skruet ned for mængden af arbejde. Og det kan også have en effekt på, hvor mange der oplever symptomer på, at der er noget galt med hjertet.

- Det er muligt, at nogle patienter ikke arbejder så meget, som de plejer at gøre. I stedet går de måske og slapper af derhjemme, så får de ikke nogle af symptomer, der kan signalere, at der er noget i vejen, forklarer Jens Refsgaard.

Forening er bekymret

Det er ikke kun hjerteafdelingerne i Region Midtjylland, der har oplevet færre henvendelser. Tendensen er landsdækkende, og den bekymrer også hos Hjerteforeningen.

- Vi har hørt fra flere forskellige regioner, hospitaler og de praktiserende læger, at der er tilsyneladende færre patienter, der henvender sig, end man ville forvente, lyder det fra adm. direktør, Anne Kaltoft.

- Det er svært at forstå, og der kan man godt være bekymret for, at de patienter undlader at henvende sig. At de har problemer, smerter, åndenød, symptomer fra deres hjerte, men undlader at ringe til deres læge eller 112 og undlader at komme ind i systemet.

Anne Kaltoft tror desværre heller ikke, at udviklingen skyldes, at der faktisk er færre, der får problemer med hjertet lige nu.

- Jeg frygter, at der er patienter, der tænker, at det går over og vil se, om de ikke kan få det til at falde til ro. At de tænker, at de ikke vil belaste sundhedsvæsenet, fordi de har travlt.

Ligesom Jens Refsgaard har hun også mistanke om, at nogen måske holder igen, fordi de ikke vil på sygehuset af frygt for smitte.

- Det er sjældent, at vi reklamerer med, at man skal blive indlagt, men faldets størrelse har overrasket mig, siger Jens Refsgaard.