Mariagerfjord: Forsorgshjem flytter andres dyre borgere til os

Byråd beder socialministeren se på, om udslusning fra forsorgshjem påfører kommunen urimelige udgifter.
2. JUN 2022 14.53

MARIAGERFJORD: Byrådet i Mariagerfjord har skrevet til socialminister Astrid Krag (S) for at rejse et problem med, at andre kommuners borgere via et forsorgshjem havner hos dem. Det skriver Nordjyske. "Vi oplever en mærkbar påvirkning af vores udgifter til sociale formål i forbindelse med udflytning til Mariagerfjord Kommune af borgere, som kommer fra andre kommuner," hedder det i brevet.

Baggrunden er, at et to år gammelt forsorgshjem ved navn Kanstrupgaard foreløbig har sluset ni af 44 beboere ud i permanente boliger i kommunen, hvoraf nogle via en række holdingselskaber kan føres tilbage til hjemmets forstander. Hjemkommunen betaler for opholdet på forsorgshjemmet, men får beboerne derefter fast folkeregisteradresse, overtager Mariagerfjord udgifter til fx bostøtte og eventuel misbrugsbehandling.

På den måde kan andre kommuner næsten spekulere i at "eksportere" sine borgere til forsorgshjemmet, mener Peter Muhl (S), medlem af socialudvalget og selv socialrådgiver, som har rejst sagen. Socialudvalgsformand Jan Andersen (V) understreger over for Nordjyske, at Kanstrupgaard ikke gør noget ulovligt, men at konstruktionen med forsorgshjem og boliger med samme ejer efter kommunens mening er problematisk.

Syv selskaber

Ifølge cvr-registret er forsorgshjemmets forstander, Rie Bo Kanstrup, ejer og direktør af syv forskellige anpartsselskaber og holdingselskaber, nemlig Ofsi Støtte, Selskab af 29 oktober 2021, Krömmel Holding, IEL Holdingselskab, RBH Group Holding, Brunol Udlejning og Organisation for Social Indsats. 

For to et halvt år siden sagde Astrid Krag, at hun godt kunne tænke sig at få kigget bredere på private sociale botilbud. Det skete efter eksempler på såkaldt tilsyns-shopperi, hvor botilbud dengang kunne skifte tilsynsmyndighed midt i et tilsyn.

- Jeg er bange for, at der er for mange brodne kar, når vi taler om private koncernlignende bosteder, sagde ministeren dengang til TV2 Lorry.