DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Botilbud udnytter fidus: Politikere vil lukke smuthul i loven

Såkaldt tilsyns-shopperi er en fidus, som private sociale botilbud kan udnytte, hvis de risikerer at blive lukket af det sociale tilsyn. Nu vil politikerne lukke hullet i loven.
13. DEC 2019 9.23

Et samlet Socialudvalg i Folketinget vil nu have lukket det smuthul i loven, der giver sociale botilbud mulighed for at skifte tilsynsmyndighed midt i en kulegravning.

- Jeg er dybt forarget og faktisk også rigtig vred. Det hul i loven skal simpelthen bare stoppes med det samme, og det kan kun gå for langsomt, siger formand for Social- og Indenrigsudvalget, Kirsten Normann Andersen (SF), til TV2 Lorry.

Socialudvalget har på baggrund af TV2 Lorrys dækning af sagen nu bedt social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) indkalde til forhandlinger om de sociale tilsyn.

- Det er uhensigtsmæssigt, at man kan flytte midt i en kritisk proces. Og det er jo også det, de fem socialtilsyn har gjort ministeriet og Socialstyrelsen opmærksom på. At der er denne her uhensigtsmæssighed i loven, sagde Socialtilsyn Hovedstadens tilsynschef, Mie Andresen, til TV2 Lorry onsdag.

Socialudvalget er nu klar til at handle på tilsynenes opfordring.

- Vi oplevede det tidligere med børn, hvor forældre flyttede med deres børn og dermed slap for, at kommunen holdt øje med dem. Det hul har vi jo for længst fået stoppet. Det her tilsyns-shopperi minder rigtig meget om disse nomadefamilier. Her er der bare tale om professionelle virksomheder, der spekulerer i at flytte deres adresse og dermed slippe for et kritisk tilsyn. Og det er fuldstændig uacceptabelt, siger Kirsten Normann Andersen.

Socialminister- og Indenrigsminister Astrid Krag fortæller til TV2 Lorry, at hun er klar til at forhandle for at komme tilsyns-shopperiet til livs.

- Jeg synes, at det er et stort problem, hvis man bare kan gemme sig for myndighederne. Det er selvfølgelig et problem, hvis man kan vinde sig tid eller spekulere i at flyve under radaren.

- Derfor kunne jeg godt tænke mig, at vi får kigget bredere på det her område. Jeg er bange for, at der er for mange brodne kar, når vi taler om private koncernlignende bosteder. Og det går bare ikke. For vi har at gøre med nogle af de allermest sårbare mennesker i vores samfund. Det dur jo ikke, hvis nogen spekulerer i at have ringe kvalitet og kunne trække penge ud, til skade for de her borgere, siger Social-og indenrigsminister, Astrid Krag (S), til TV2 Lorry.

esl