Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Måske skal jeg køre truck - eller pølsevogn

Om 8-10 år er Herlev meget forandret, og jeg synes, det skal overlades de generationer, der skal indtage de nye byrum, at styre de store projekter, siger Herlevs afgående borgmester og skyder - endnu en gang - på Christiansborg
10. OKT 2011 15.48

Af Morten Uhrenholdt

HERLEV: Når kalenderen skifter til 1. december, sidder Herlevs borgmester gennem lige knap 16 år, Kjeld Hansen (S) ikke længere ved roret. Han har gjort op med sig selv, at den, der skal stå i spidsen gennem de store projekter, der venter, også skal føle sig sikker på, at gejsten og appetitten holder hele vejen. Og det tror Kjeld Hansen ikke på, han selv vil kunne.

- Det er en beslutning, jeg har taget ganske alene. Den slags skal ikke diskuteres i offentlige fora. Og jeg har været i kommunalpolitik i 26 år, heraf næsten 16 som borgmester. Det er lang tid, siger Kjeld Hansen til dknyt.

Store projekter på vej
- Jeg er ikke gammel, nærmer mig de 60. Men i løbet af de næste 8-10 år skal Herlev realisere letbane-projektet, realisere en kæmpe udbygning af Herlev Hospital, svarende til seks-syv Bilka-supermarkeder, vi har et stort byudviklingsområde undervejs osv. osv. I  den periode vil byen ændre sig markant, nye byrum vil opstå, 4.500 nye arbejdspladser og 600 nye børnefamilier være kommet til.

- Det er altsammen beslutninger, der er taget. Jeg har så overvejet det hele, og tænkt, at den, der skal stå i spidsen for alt det her, skal også have den fulde appetit på det hele vejen igennem. Og det tror jeg ikke på, jeg selv vil have helt frem mod de 70 år.

- Jeg har sagt til mig selv, at jeg skal ikke starte det hele og så slippe det halvvejs. Så hellere fra start overlade det til de generationer, der skal erobre de nye byrum, siger den snart forhenværende borgmester og tilføjer med vægt, at han jo oven i købet har arvingen på plads.

Talent i kulissen
Kjeld Hansen forventer, at det bliver den yngre partifælle, Thomas Gyldal Petersen, der skal overtage borgmesterposten:

- Han er ikke officielt udpeget, men det er min forventning, at det bliver ham. Han er et lysende klart talent - han har evnerne og kvaliteterne, siger Kjeld Hansen.

Han trækker sig altså som borgmester efter moden overvejelse og helt frivilligt. Han har ikke taget af kassen og hans helbred fejler ikke noget. Og han regner med at finde sig et andet arbejde - det er for tidligt at lægge op. Kjeld Hansen er uddannet ingeniør, men hvad han vil kaste sig over, står helt åbent:

- Det kan være, jeg skal køre truck - eller pølsevogn. Det har jeg slet ikke taget stilling til. Det kan blive hvad som helst - bare jeg kan få lov at sige, hvad der passer mig, siger Herlev-borgmesteren, der er velkendt som en bramfri, ja nogen vil sige åbenmundet, politiker.

Demokratiet stækket
Han har gennem årene været en hyppig kritiker af den måde, politikerne på Christiansborg forvalter det kommunale selvstsyre på. Således også nu på falderebet:

- Jeg har det generelle syn, at politikerne i Folketinget snart må tænke sig meget grundigt om. Den måde de har behandlet det kommunale selvstyre på de sidste mange år, er dybt bekymrende. Og de er i fuld gang med at stække det danske demokratis vugge.

- Den står nemlig ikke i Folketinget, hvad mange politikere synes at mene, men herude i kommunerne, i foreningerne osv. Det er en form for alvorlig selvoptagethed, når landspolitikerne tror, at de er bærere af demokratiet. Det er de ikke.

- Og hvis folk fortsat skal have lyst til at begynde at involvere sig, at forsøge at få indflydelse, at deltage i demokratiet, så må Folketinget holde op med at jokke på nærdemokratiet.

- Vores demokrati bygger på folks vilje til at tage et medansvar. Derfor burde Folketinget have en helt grundlæggende interesse i at styrke det lokale demokrati.

Opsang til Folketinget
Selv har Kjeld Hansen aldrig følt sig fristet til at gå ind i landspolitik, selv om det ikke har skortet på opfordringer og tilbud.

- Jeg har været kontorchef i Miljøministeriet og arbejdet tæt sammen med forskellige ministre. Så jeg synes, jeg har fuldt indblik i, hvordan dét foregår. Og det har aldrig fristet, siger Kjeld Hansen og slutter med en sidste bramfri opfordring til folketingspolitikerne:

- Hele det danske sammfund er gennem-reformeret. Det eneste, der ikke er blevet reformeret i mange, mange år, er Folketinget. Måske det er ved at være på tide?