Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Snævert rødt :
Lykkelig Helle T: - Vi gjorde det!

FV 11 Statsminister Lars Løkke Rasmussen kører i formiddag kl. 11.00 til dronningen for at meddele sin afgang. Helle Thorning-Schmidt indbyder radikale til forhandlinger om ny regering
16. SEP 2011 0.50

FOLKETINGET: Rød: 89 - Blå 86!

Sådan blev resultatet af et af nyere tids mest nervepirrende folketingsvalg. Kun 0,6 pct. adskilte blå blok fra at genvinde magten. Det står klart efter torsdagens valg. Rød blok opnåede 50,3 pct. af stemmerne og blå blok 49,7 pct..

Sent torsdag aften meddelte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at han fredag kl. 11.00 vil kører til dronningen for at meddele sin afgang.

- Regeringen fortsætter som forretningsministerium, og jeg vil opfordre dronningen til at konsultere partiernes ledere med henblik på en ny regeringsdannelse. Jeg kan konstatere, at der ikke er et parlamentarisk grundlag bag regeringen. Danskerne har talt. Men jeg er glad for, at der er et reformflertal, siger Lars Løkke Rasmussen.

SF blev både taber og vinder. Vinder fordi SF for første gang i partiets historie står til at kunne få ministerposter. Taber fordi strategien om et tæt parløb med Socialdemokraterne har kostet dyrt. SF mister syv mandater og vil i det nye folketing kun få 16 pladser. Det samme som den ene af landets hele store vindere det Radikale Venstre, der vinder otte mandater. Enhedslisten tredobler sit mandattal og får fremover 12 pladser mod fire inden valget.

Massakre
Valgets helt store taber blev de konservative, som oplevede en regulær massakre. Partiet mister hele ti mandater og får fremover otte mandater. Dansk Folkeparti måtte også tage imod en større lussing, mister tre pladser og har fremover 22.

Med det snævre røde flertal ser det ud til, at Danmark får sin første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt.

Kort efter midnat holdt en lykkelig Helle Thorning-Schmidt sin sejrstale i spillestedet Vega i København:

 - Vi gjorde det, kære partifæller. I dag er det skiftedag i Danmark. Socialdemokraterne er igen parat til at tage vores tørn. Vejen har været lang. Der har været rigtig hårde tider, og vi har kæmpet. Men i aften har vi vist, at S stadig er en stor og bærende kraft i Danmark, sagde en den formentligt kommende statsminister til en jublende menneskemængde.

- Vi vil have et samfund, hvor vi hver især tænker på andre end os selv. Fællesskab og solidaritet må aldrig gå af mode. Vi skal være et flertal for hele Danmark. Det må aldrig blive sådan, at en del af befolkningen føler, at de er blevet glemt. Vi forpligter os til at arbejde henover midten i dansk politik, sagde Helle Thorning-Schmidt og indbød de radikale til forhandlinger om dannelsen af en ny regering fredag.